Освен за почивка, лятото е и време за екстремни преживявания и нови емоции. Такива може да намерите и не далеч от Пловдив в една от най-красивите планини у нас – Родопите! За да обиколите всичките и красиви местности, определено ще ви трябва дълга почивка и може да не ви стигне цяло лято, но ако търсите силно усещания сред приоритетите ви на челна позиция трябва да застане пещерата "Голубовица 2"!

 

Тя е различна с това, че е водна и има много подземни езера и потоци. Намира се само на 6 км от Смолян и 100 км от Пловдив. За да влезете вътре ще ви трябва специална екипировка – непромокаеми гумени ботуши, спасителни жилетки и осветление, както и планински водач.

Най-лесната част от маршрута е десен минитен пешеходен преход по планинска пътека, който ще ви отведе и до началото на пещерата.



След задължителното екипиране с ботуши тип полугащиризон, спасителна жилетка, анураци, осветление и кратка беседа туристите са готови за пътешествието в неблагоустроената пещера. Очакват ви интересни емоции вътре, а след това бихте могли да обогатите преживяванията си с Алпийски тролей и Via Ferrata.

Незабравима емоция ще ви донесе и преминаването през много тесен участък, на който се возите полегнали в гумена лодка. Адреналин в недрата на земята, който не е препоръчителен за  хора с клаустрофобия.



Времето, което е необходимо за обхождане на маршрута, с посещение на пещерата и спускане по въжената алпийска линия е около три часа. Цената за посещение на водна пещера "Голубовица 2" е 20 лева на човек, като в това се включва Алпийски тролей, пещерни водачи, използване на алпийска и пещерна екипировка, застраховка. Изискването е групата да се състои минимум от 4 човека, а за посещение на маршрута трябва да се направи заявка един ден предварително.



Via Ferrata е метален път в скалата, изграден от железни стъпала, осигурително и парапетно въже. Екстремният вертикален преход е с дължина 140 метра и е възможен единствено със специалното оборудване, предоставено от клуба. Финалният участък на изкачването е под красиви скални сводове, изваяни от природните сили на водата и ветровете.

 

След края на маршрута ви очаква планинска пътека с продължителност десет минути, която води до началото на Алпийския тролей. Цената за посещение на Via Ferrata e 10 лева на човек и включва задължителен инструктаж за безопасно преминаване, алпийска екипировка, застраховка.

 

Изискването е групата да включва минимум 4 човека, а за посещение на маршрута трябва да се направи заявка един ден предварително.

Източник: Opoznai.bg/ Drumivdumi.com