Касова бележка от ресторант в Созопол събуди гражданското възмущение в ленивите летни жеги.  Причината - заведението таксувало по 20 лева всеки празен стол на масата на злощастни клиенти. Един вид компенсация за пропуснати ползи.

Вероятно на много от хората е било нужно време да осъзнаят, че става въпрос за реална ситуация, а не за откъс от комедиен скеч за кръчмите по морето, пише vesti.bg. С осъзнаването дойде смехът на едни, ядът на други, а повишеното обществено внимание накара министъра на туризма и дори самият премиер да се ангажират с такса "празен стол".

"България на 3 морета, носете си столове", обновява националната ни кауза потребител в социалната мрежа.

Друг, къде на шега, къде наистина, определя таксата "празен стол" като "мъдро" решение. "Празният стол показва, че приятел не е дошъл, когато сте го поканили на софра! А представете си колко можете да разчитате на него, ако имате наистина сериозен проблем! И този безценен превантивен житейски опит придобивате на символичната цена от 20 лева".

Трети смята, че ресторантьорите не трябва да спират до тук, а да въведат такси и за "кофти дете" и "лаещо куче".

Екологът Тома Белев се чуди: "Плащате ли такса "сградна инсталация" за парно, което не ползвате? Плащате ли най-скъпо в ЕС за наи-зле работещите съд, прокуратура, следствие и полиция? Плащате ли заплати на неграмотни депутати и министри? ПЛАЩАТЕ. 
Какво тогава се оплаквате от един ресторант - в него поне можете да не влизате".

Новината, че таксата за празен стол е ангажирала вниманието на премиера може би е спечелила одобрението на едни, но други не са толкова въодушевени.

Блогърката Татяна Кристи, наясно с властта на социалните мрежи,  се чуди "колко трябва да си тъп, за да таксуваш "празен стол" и да мислиш, че няма да станеш за резил".

Други се осланят на народната мъдрост и търсят проблема не при този, "който яде баницата".

Някои като Андриан Стойков извличат максимума от абсурдната ситуация и стигат до значимо предложение : в парламента също да се въведе такса празен стол.