„Пловдив е сред най-интересните и динамични градове в България. Като един от най-старите постоянно населени градове в света, той има богата, обширна и древна история. Обявен е за Европейска столица на културата през 2019 г. и сега е времето да посетите Пловдив и да видите всичко, което този пленителен град може да предложи“.

Така започва пътеписът на пътешествениците  Майкъл и Маги, озаглавен „Пет неща, които да правите в Пловдив“. Австралиецът и американката обикалят света и записват впечатленията си на своя сайт Theworldwasherefirst.com.

Първият им съвет е да обиколите Стария град. „Той е изключително живописен и се слави със своите древни и калдъръмени улици и уникална архитектура“, подчертават авторите.  Втората препоръка е да се разгледа крепостта на върха на Небет тепе, откъдето се разкриват великолепни гледки към града и хълмовете. Мястото е подходящо и за пикник с бира в ръка, допълват Майкъл и Маги, които очевидно не познават общинската наредба, забраняваща употребата на алкохол на публични места.

„Загубете се в Капана“, гласи третият съвет. Кварталът на творческите индустрии ги очарова с вкусната си храна и красивите кафенета, барове, ресторанти и галерии. Четвъртата препоръка естествено е да се види изключително добре запазеният Античен театър. Ако имате късмет, можете да улучите концерт или театрален спектакъл на древната сцена, посочват блогърите.

Австралиецът и американката предлагат на туристите да се заемат и с дегустация на вино под тепетата. Край Пловдив са разположени някои от най-големите лозя и изби, а виното е от световна класа.