Пътуването по магистралите в Северна Корея е голямо преживяване, тъй като позволява да се види ежедневието на хората в страната извън най-строгия контрол в столицата Пхенян. Магистралите свързват основните градове и по тях рядко могат да се срещнат автомобили.

Това създава много странна атмосфера, тъй като пътищата са толкова големи, че на тях спокойно може да каца самолет, но почти няма автомобили. И, разбира се, настилката има много неравности и дупки, пише economic.bg.

Когато пътувате организирано в Северна Корея, всичко е планирано до най-малката подробност, дори спирките за ползване на тоалетна. А на някои от местата за почивка се чувствате като по средата на нищото, разказва фотографът Ерик Лафорг, който е запечатал пътуването си по магистралите на Северна Корея.

Eдна кола и велосипедист вкъщност представляват натоварено движение. Да, тук е напълно нормално да карате велосипед на магистралата. И без това коли няма. Платната са толкова широки, че може да каца самолет.

Има забрана в столицата Пхенян да влизат мръсни превозни средства, затова след дълго пътуване по магистралата, автобусите с чужди туристи трябва да бъдат измити и после да влязат в столицата.

Понеже няма никакво движение, хората често ползват пътищата за разнообразни дневни занимания. Дори за разходки или детски игри. В средата на нищото пък е предвидена спирка за туристите в магазин, от който могат да си купят алкохол.

Лафорг споделя, че е рядкост да срещнеш кола по магистралата в Северна Корея, но бил удивен да срещне именно американски джип Хамър. По цялата магистрала към границата с Южна Корея могат да се видят тези огромни циментови блокове. Идеята е, при евентуална американска инвазия, те да бъдат бутнати на пътя, така че да попречат на нашествениците.