Харакири е ритуалното самоубийство, с което японските самураи са запазвали  честта си.  Те обличали траурни одежди, казвали предсмъртен стих, след което преминавали към действието.

Самураят е избирал този път, когато е извършил предателство към господаря си,  провал или грешка, които водят до безчестие на рода, на който служи.

За съжаление тази традиция е останала в средновековието и не е намерила последователи по нашите ширини, защото сега полицейските началници, директори и главен секретар включително нямаше да се чудят как да излязат от деликатното положение, в което се намират след като с половин уста обясниха, че бизнесменът Данаил Божилов не е бил убит, а сам е сложил край на живота си. Използвам думата „деликатно” само от деликатност, защото всъщност думата, която трябва да използваме е „резил”. Резил, незапомнен в новата история на пловдивската полиция.

Далеч съм от мисълта, че полицаите са някакви супергерои, които като Шерлок Холмс седят във фотьойлите си и пафкайки лулите си , разплитат сложни загадки. Или са експертите „От местопрестъплението”, които сравнявайки два косъма под микроскоп, залавят убиеца. Знам, че те са нормални хора, всеки от които с различен капацитет. Знам обаче също така, че при разследването на всеки вид престъпление има процедура, която се следва. И нарушавайки процедурата или претупвайки първоначалните действия, всеки може да прецака и себе си, и разследването или най- малкото да го поведе в грешна посока.

И така след като в продължение на три дни полицията усилено издирваше убиеца на Даниел Божилов, а медиите бълваха невероятно истории за „връзките му с Братя Галеви”, за пране на пари и прочее глупости, вчера Главният секретар на МВР Младен Маринов съобщи, че версията „самоубийство” не е изключена! Изказването бе прието с огромна доза сарказъм от читателите. Тя обаче бе нищожна, в сравнение със стотиците обиди , които се изсипаха по адрес на полицията, след като днес стана ясно, че вчера,  полицаите са открили предсмъртно писмо в джоба на дънките му.

Първият оглед сигурно са го правили от хеликоптер, айде взехте ни за балъци повторен оглед след една седмица и хоп някой се сетил да правери джобчето на убития ами през това време защо да не може някой да го сложи там???????

При "обстоен трети оглед" на местопрестъплението може да открият в джоба на панталона му и оръжието.

Това са само два от хилядите коментари в различните сайтове. Социалните мрежи прегряха от възмущение, а чатовете изригнаха. Напълно очаквано. 98 % от читателите са сигурни, че разследващите са изманипулирали разследването, за да прикрият убиеца, а останалите 2 % смятат, че са обикновени мърлячи , които не са си свършили работата.

''Специалистите" в МВР си мислят, че хората са като тях с IQ от 50 до 80. Затова и историите им са за такава таргет група. За толкова време никой не се сети да му провери джобовете, а ? Или просто и в писането сте толкова добри колкото в мисленето и затова ви отне толкова много време да ''откриете" писмото.

Той и дедо ви Кирил влезна да вади рапани и излезна самоубит!

Аре стига бе, вече се подигравате пак се връщат мутренските години но правителството гледа да не се издъни. Писмо намерено чак на 3 - тия ден а оръжието, той се е гръмнал хвърлил е оръжието и после е умрял. Малко филми и комикси сме гледали.

Наел е кучето да го гръмне, а то гадинчето след убийството само се вързало за дървото, за да има алиби. Ама преди това закопало пистолето некъде!

В повечето постове читателите развиват най- различни саркастично фантасмагорични теории за участие на кучето в престъплението.

Бизнесменът първо слага край на живота си, след което връзва кучето. Много ясно защо – животното се навърта наоколо, докато закопава оръжието. Като всяко куче, и неговото отрива заритото, а така самоубиецът няма как да натопи конкурентите.

/ Любослава Русева, Редута/

Всъщност животът понякога е по-странен от всякаква фикция, която могат да измислят авторите на криминални романи и на сценарии. Не винаги всичко се случва по сценарий. Да, наистина при 98% от самоубийствата с огнестрелно оръжие  изстрелът е в главата, но съдебните медици имат в архивите си много случаи, когато човекът насочва оръжието към сърцето си. Тъй като повечето самоубийци, предпочитат да натиснат спусъка в къщи, в 98% оръжието се намира близо до тях. Но пак има един малък процент, в който оръжието липсва заради странни стечения на обстоятелствата. В полицейската и съдебна практика е пълно с изключения и прецеденти.

Но там, където свършва креативността, започва науката. С комплексна балистична и съдебно-медицинска експертиза може да се установи дали изстрелът е бил от упор и близко разстояние до тялото или от по-далеч.Освен това при самоубийство по ръцете има следи от изстрела. Истинността на предсмъртното писмо се установява с графологична експертиза.

И ако резултатите от натривките от ръцете на Божилов са положителни, то тогава имаме два варианта - или някой  от хората, приближили тялото, е взел пистолета,  или някой му е държал ръцете, докато стреля. Като с втория вариант влизаме в Теорията на невероятностите.

 

Бел. авт. Моля, горният текст да не се приема дословно и да не се счита за опит за склоняване към самоубийство.