Община Пловдив ще закупи мобилна зала, в която ще се провеждат културни събития – концерти, театри и спектакли в различните квартали на града. Кметът Иван Тотев съобщи пред Общинския съвет, че цената на преместваемата конструкция възлиза на 700-800 хил. лв.  Мобилната зала ще помогне за децентрализацията на културното съдържание на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Един от ключовите проблеми на града под тепетата е липсата на достатъчно на брой зали за концерти и постановки на закрито.  В една от малкото модерни сцени – Дома на културата „Борис Христов”, графикът е запълнен плътно и до края на годината няма свободна вечер. Същевременно и Държавна опера Пловдив продължава да стои без свой дом и по тази причина поставя два пъти и половина по-малко спектакли от другите опери у нас.

Новият Колодрум пък е твърде голям с шестте си хиляди седящи места , които могат да бъдат запълнени само от големи продукции. По тази причина общинската фондация „Пловдив 2019” започна изследване на закритите сцени в града и ще реши кои от тях да бъдат подготвени за културни прояви през по-следващата година.  

Кметът Тотев съобщи, че ремонтът на култовото кино „Космос” има шанс да започне най-сетне, след като Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) излезе със становище, че сградата не е паметник на културата. Общината е предвидила 2 млн. лв. за вътрешното й преустройство. „Нямам никакви притеснения, че кино „Космос” ще бъде готово за 2019 г.”, подчерта кметът.

Становище на НИНКН се очаква скоро и за Галерията на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон”. Планирано е сградата да бъде съборена и да бъде вдигната нова галерия, която по думите на Тотев може и да не бъде завършена към годината на домакинстването. Международни изложби от по-висок ранг ще се провеждат в помещенията на бившия „Детмаг”, който ще бъде благоустроен за целта с общински пари.

Грандиозните проекти за нов облик на площад „Централен” ще бъдат отложени за по-късно, а с оглед на европейската столица на културата единствено ще бъде сменена настилката, уточни градоначалникът. Иван Тотев посочи също, че общината няма да инвестира специално в разкошните възрожденски къщи в Стария град. Официални гости и приятели на Пловдив ще бъдт настанявани в Чалъковата и Антовата къщи.

Друг проект, който се очаква да бъде придвижен в близко бъдеще, е Източната порта. Пловдив ще кандидатства приоритетно по Програмата  за културното наследство, която ще бъде открита от регионалното министерство през 2018 г. и ще разполага с общ бюджет от 9 млн. лв. Общинският съвет задължи кмета да представи цялостна програма за действията на общината до 2019 г.