Статистиката показва, че Пловдив е мястото с най-много ранени и загинали при пътно-транспортни произшествия в страната. За тази година случаите са намалели, твърдят от Пътна полиция – до момента има със 128 души по-малко ранени и 14 загинали по-малко.

„Тези цифри не са достатъчни и не ни успокояват”, заяви Ботьо Гергинов от пловдивската Пътна полиция в специалното студио на открито на „Тази сутрин” по БТВ.

„Причината за тази статистика е несъобразената скорост – с пътните режими, с обстановката, липсата на елементарно уважение към всеки участник в движението”, изрежда Гергинов.

Представители на граждански организации обаче не са съгласни. Според Катя Кръстева от „Сдружение гражданско общество в Пловдив” липсва диалог между гражданите, държавните институции и местната власт.

„Не може да се създават условия, които да застрашават здравето и живота на хората”, категорична е Катя. Тя допълва, че ако имаше диалог между институции и граждани, можеше да се изготви общ план за борба с катастрофите.

„Липсва политика на местната власт – в Пловдив нямаме разширяване на булеварди, новите светофари, които трябваше да регулират движението, не го правят и сега градът е много по-задръстен от преди”, смята Десислава Желязкова, която преди три години е блъсната от автомобил на пешеходка пътека в града.

„Трябва да има наказуемост, да е видна и за пешеходци, и за велосипедисти, и за шофьори”, смята Десислава.