Глад за квалифицирана работната ръка по Черноморието и в разгара на сезона. Търси се персонал за всички позиции -готвачи, сервитьори, бармани, камериерки. Служителите се сменят през няколко седмици. Причината – ниско заплащане. В момента в Слънчев бряг масово работят жители на ромските квартали, които трудно говорят български, а камо ли чужди езици. 

"Да започнем рано, за да си тръгнем късно". Това изречение се превърна в неофициално мото за служителите в Слънчев бряг. Работното време продължава почти 12 часа и така 30 дни в месеца, предаде Дарик. При камериерките се гони норма-50 стаи на смяна. Готвачите съвместяват няколко длъжности-сервитьори, камериери и кулинари.

Неволите не свършват с това-след края на работния ден служителите твърдят, че са подлагани на унизителен личен обиск от управителите на туристическите комплекси. Заради липсата на достатъчно кадри и след призива на вицепремиера Валери Симеонов да се назначава всичко, което мърда, мнозина от служителите, наети в курортите, идват от ромските махали в страната.

Красноречива е историята на 70-годишният Хасан от Градец, който работи в елитен хотелски комплекс вече трета година. Пълният размер на заплатите си получава през ноември. Работи на принципа три в едно-камериер, сервитьор и помощник готвач. Получава 400 лв на месец.

Работата по морето се оказва доста рискова, оплакват се хигиенистките. Чистят и са нащрек. Запазват самообладание при невинно пощипване по стаите от страна на самотен турист, но като обеца на ухото им стои ритникът в главата на тяхна колежка от шведски турист.