Семейство твърди, че онлайн игра, наречена „Син кит“ е накарала 16-годишно момиче да се самоубие. Според информациите играта подбужда играчите да отнема собствения си живот. Въпреки това все още не е ясно дали тази игра наистина съществува или не, пише американският сайт kron4.com, позовавайки се на информация от Си Ен Ен (CNN). Семейството, което е от България, но от 15 години живее в САЩ, обаче иска да сподели историята, за да предпази други, но моли за анонимност.

Майката споделя: „Дъщеря ми беше чудесно момиче. Обичаше да прави забавни физиономии, когато искаше да получи нещо“. Детето било таланлива актриса и рисувало обещаващикартини.

„Картините ѝ бяха подредени в голяма изложба в училището ѝ. Не мога да определя стила, абстрактно изкуство е“, споделя братът. Оказва се, че дори самите рисунки имало подсказки за предстоящата трагедия.

Нито брат ѝ, обаче, нито някой друг успял да забележи знаците навреме. „Ако сте виждали в Гугъл как изглежда скелет на син кит, има много голяма прилика с рисунките ѝ“, добавя братът.

Той прочел и странен надпис на рисунки на сестра си, който гласял: „Аз съм кит. Това означава да кажеш сбогом. Със Синия кит“.

Момчето добавя: „Това обаче беше написано на руски. Не на български“. И братът, и родителите, не подозирали, че момичето знае руски език.

Майката на момичето започнала да чете за играта „Син кит“ и започнала да ѝ се изяснява зловеща картина. „Започнах да чета за тази игра и така събрах парчетата – как през уикендите тя ме караше да я пусна да се качи на покрива на къщата ни. Едва след това видях нейна снимка именно от покрива ни и това е било едно от нещата, които играта искала от нея“, споделя тя.

Родителите на тинейджърката нямат никаква представа дали тя е поддържала връзка с някого извън САЩ.

„Син кит”, това е смъртоносна игра на контрол, зародила се в руската социална мрежа „Вконтакте”. Играта има 50 нива и предполага изпълнение от участника на задачи, които получава от ментор. Този ментор дава поръченията, а участникът трябва да докаже, че ги е изпълнил, като публикува снимка или клип в социалните мрежи.

Задачите се изпълняват в течение на 50 дни и включват самонараняване, изрязване на изображения на син кит с бръснарско ножче върху кожата, слушане на песни със самоубийствени послания, систематично будене в ранни часове, гледане на филми на ужасите, селфита на върха на високи сгради, строежи или парапети на мостове, изолация от обществото. На 50-тия ден се дава последната задача, която е за самоубийство, най-често на публично място.

Така случаите са много трудни за доказване, тъй като детето може да скочи от високо или да се хвърли под влак или автомобил и станалото лесно да се приеме за случаен инцидент. В Русия има доказани едва 15 случая на самоубийства, свързани с играта, но се предполага, че жертвите реално са стотици.

При отказ да изпълняват задачите децата са заплашвани с насилие или с убийство на техни близки, включително и с абсурдни заплахи, като например че менторът знае IP адреса им и по-него може да открие къде живеят.