Напредък в областта на интеграцията на циганите у нас отчита докладът на Министерския съвет за 2016 г., като се подчертава, че положителните резултати били в областта на образованието с осигуряването на занималня от 1 до 7 клас и в областта на здравеопазването, понеже се били увеличили медиаторите в ромските махали.

Докладът бе представен от вицепремиера Валери Симеонов, който се обяви за национална жилищна стратегия за строителство в гетата, защото общините изнемогват. Положителните изводи в доклада взривиха опозицията, която отчете, че видими резултати няма от ромската интеграция и че това не е първата стратегия по въпроса от началото на 2000 г. насам. Анализ на проблема от неговия генезис насам направи проф. Иво Христов от "БСП за България" по "Канал3".

Още в началото той направи уговорката, че няма да използва термина "роми", а специалистите знаят защо, а и повечето от ораторите след него на парламентарната трибуна сториха същото.

"Циганското малцинство е около 1 милион, докато ние тук си играем на стратегии. В тези гета зреят бомби и тази бомба започва да гърми", предупреди политологът. Столипиново е гетото център на ислямския фундаментализъм у нас, каза още професорът, който заключи, че въпреки проблемите днес, циганското население е жертва именно на деиндустриализацията на страната след демократичните промени.

Причината за тяхното изключване е икономическа, констатира соцдепутатът, а на реплики откъм ГЕРБ, които пробваха да го прекъсват през цялото време, реагира: "Когато аз говоря, цялата зала мълчи".

Тук се намеси председателят на НС Димитър Главчев, за да му направи забележка, при което професорът от левицата отвърна невъзмутимо: "Ами тогава влезте си във функциите", след което продължи да громи провала на българската държава с интеграцията на циганите през последните десетилетия.

Накрая Иво Христов предупреди, че както албанците са били капсул-детонатонаторът за взривяването на бивша Югославия, така и циганското население ще изиграе същата роля у нас. "Циганското население е жертва на демонтажа на България, това е индикация, че имате проблем със себе си. Те са само донори, жертви. Имате проблем със циганите. Те ще станат капсул-детонатор за взривяването на тази държава, както албанците се превърнаха в капсул-детонатор в Югославия", заяви Иво Христов.