Бившата съпруга на бруталния убиец Стефан Станев, който уби студентката Виола, написа трогателно писмо във фейсбук. В писмото Благовеста моли за прошка младата красавица - за това, че не е могла да я опази и се обръща към близките й.

Припомняме ви, че Виола бе убита по особено жесток начин от 29-годишния й приятел Стефан на 23 юни (петък) в София. Пред полицаите Стефан Станев обяснил, че клал с ножа Виола Николова, “за да я избави от мъките”, пише 24 часа. Малко след убийството Станев се обадил на своя приятелка. Тя и гаджето й му били близки, дори преди време живеел с тях. Точно те впоследствие подали сигнала за зверското убийство.

Ето го цялото писмо, публикуваме без редакторска намеса:

Искам да се обърна към родителите на Виола към семейството, приятелите, колегите, близките и всички онези, които са били част от живота й... не мога да поднеса съболезнования, защото не зная болката от това да загубя дете, сестра, приятел, но мога да премина в образите на Виола и да съизживея миговете и картините на които е била подложена преди принудително да затворят очите й.

Искам да може да ме чуе за да знае, че има някой който е изживял същото,за да не е сама,за да е разбрана...това можеше да се случи ако беше оцеляла и правото й на живот не бе отнето. Съжалявам за загубата ви,съжалявам за спомените ви, съжалявам, че родител погребва детето си,съжалявам за красотата и енергията й, за бъдещето й, съжалявам за цялото й същество!

Единственият допир, който имах с Виола, е плик с играчки подарен от нея за моето дете по повод първи юни. Тези играчки остават за мен за да ми напомнят цял живот за желанието да я познавам, уви и тази възможност ми беше отнета, защото не ми се позволи. Искам да се обърна към всички хора, които наричат Виола с всякакви определителни и нарицателни да имат уважение и да не съдят по собственото си възприятие за отношенията между мъж и жена. Не забравяйте, осъзнайте, че това може да се случи с ВСИЧКИ НИ независимо от семейно положение и къде се намираме във финансовата въртележка.

Бъдете човеци и отпратете молитва,смилете се към Виола и дайте част от добрината си за успокоение на енергията която вече витае някъде! УМОЛЯВАМ ВИ!!!

Искам да се обърна към служителите на МВР София, 3-то РУ, 9-то РУ, полицаите от район Нови Искър и към всички онези от вас които работиха по издирването и залавянето на Стефан в останалите градове на страната... БЛАГОДАРЯ за всеки отзив и цялото съдействие, които оказахте през тези две години! Само вие се отнесохте с внимание към всички жалби, заплахи, тормоз, посегателство и всичко онова, което сполетя семейството ми и мен. Вие бяхте хората, които макар с вързани ръце, направихте всичко което отговаря на Вашата професия!

Искам да се обърна към цялата съдебна система и по-конкретно към всички госпожи и господа, които от 2015 г. до ден днешен напълниха нощния ми шкаф с ОТКАЗИ... аз не разбирам от право нито съм длъжна да наизустявам и да уча право от което за мен произтича следната проста логика на една "неправист" жена: От всички документи, постановления и откази които получих от вас, УСТАНОВИХ, че вие сте загубили уникалното за човечеството умение да се изразява свободно и разсъдливо, т.е ако един от различаващите ни фактора от животните е способността да разговаряме, споделяме, ОБмисляме, преработваме знание, съобразяваме се с това знание, развиваме, градим, то вие не фигурирате в нито една статистическа графа за определяне на човешки потенциал.

Също така логиката не може да ви причисли към нито един животински род при все че се възпротивихте дори на чисто животинският инстинкт за самосъхранение, който е присъщ и за хората, т.е "Г-жо/ин Съдия, бившият ми мъж ме заплашва с думите: -Ще те убия пред детето, моля защитете ме!" -"ОТКАЗВАМ!" ,Т.Е...МОГА ДА СЕ СКРИЯ В КЪЩАТА СИ И ДА РАЗЧИТАМ НА КУЧЕТО, ЗАЩОТО ТО Е ЖИВОТНО И БИ МОГЛО ПРЕДВИД ЗЪБИТЕ И КИЛОГРАМИТЕ СИ ДА МЕ ЗАЩИТИ ПОРАДИ НЕГОВОТО ОБОСТРЕНО ЧУВСТВО ЗА СЪХРАНЕНИЕ!

СЛЕДОВАТЕЛНО, водена от гореизложеното Софийска неграмотна жена, ОПРЕДЕЛИ ОТХВЪРЛЯ всяка вероятност за наличие на ПРАВО---СЪДНА система и организация на територията на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. След запознаване с материалите, изложеното налага извод, че липсват предпоставки за законност което налага необходимост от намесата на народа.

Искам да се обърна към двама човека в частност за да им БЛАГОДАРЯ! На първо място на Директор от Агенция закрила на детето с местоположение гр.София 61ОУ кв. Надежда, чието име издирвам и за да не благодаря на някого друг, а точно на нея за момента ще остане Директорът. Тъй като служителите, психолозите, социалните работници и т.н подобно на полицаите НЯМАТ права за да упражняват качествено и кадърно професията си, аз се насочих към Директорът с принтирани телефонни съобщения с шокиращо съдържание отнасящи се към детето.

След разговор с управляващата ми беше връчен телефонен номер на психолог с когото да разговарям за да се успокоя. Благодаря!Успокоих се! Ще ви принтирам всички статии, снимки и анализи за убийството на Виола и ще ви оставя телефонния си номер за да ми позвъните,а аз с благ тон ще ви успокоя ако сте прекалено напрегнати може да ме търсите и през нощта, аз ще ви говоря бавно и методично за съучастието ви в това бездействие и невнимание.

Искам да благодаря на психолога който се грижеше персонално за Стефан в клиниката за наркозависими в град Варна. Благодаря за това, че умело използвахте личната ми трагедия и най-вече борбата за Стефановото лечение за да чуя след това собствените си думи от устата на вашият пациент. Професионализъм и съвест са грозни думи днес. Не ги употребявайте някой може да ви заподозре в човечност!

Искам да се обърна към една майка! Към тази жена аз съм се обръщала с "майко" и "ти не си майка" и все пак тя е такава! Желая ви да сте живи и здрави за да си понесете товара! Така както аз нося товара на една от хилядите самотни майки отглеждащи сами децата си, така както ще нося товара заедно с детето си с прикрепен етикет към него "дъщеря на убиец", така както хиляди майки носят товара на болните си деца борейки се за живота и за вашите лекарства с изтекъл срок на годност. Ще го носите заедно с думите и предупрежденията ми, заедно със страховете и сълзите, заедно с яростта на милиони и КРЪВНИНАТА НА ВИОЛА!

Цял живот контролирате хората около ви за да промените реалността по свое желание. Истината обаче е една и в случая тя не зависи от гледните точки. Вие сте възпитали синовете си с чувство за безнаказаност. В годините вие сте превърнали трима мъже в опори на болните си амбиции без да се съобразявате с личните им качества и правото на собствен живот. Вие унижихте и кастрирахте трима мъже които винаги в очите на обществото (от което общество вас много ви е страх) са изглеждали като "чехъл","гей" и "наркоман". Вие много добре знаете какво сте направили, знаехте и когато собствения ви син ви заплашваше, че ще ви се влачат червата, знаели сте какво прави със себе си и не реагирахте по НИКАКЪВ НАЧИН. Криехте от семейството си от приятелите си, въпреки че доста от тях бяха видни лекари само заради страха "какво ще кажат за нас".

Всичко това е ВАШИЯТ товар. Произведението от вашата безнаказаност отне живот от вашето пренебрегване на правила от вашата горделивост, безочие, нахалство, високомерие, надценка от вашето извисяване в облака на величието и властта. Вие си позволихте да унижите десетки, с работата си да убиете хиляди и да разгневите милиони. Ако не държавата, то аз слагам върху съвестта си обвинението, защото тази майка, очи в очи на една маса ми каза: "-Благовеста, аз съм безгрешна майка!" ДОСЛОВНО

Господ да ми е на помощ, защото АДА на разочарованото и ощетено дете тепърва започва...едно от хилядите!

Прости ми Виола, направих каквото можах, прости ми, че не те опазих!

Снимка: bTV