Любомир Трайков, който уби трима души на булевард „Руски”, обжалва присъдата си.  26-годишният мъж от пловдивското село Първенец, получи шест години лишаване от свобода от Окръжния съд в града, от които ще изтърпи реално четири години, тъй като се призна за виновен.

Освен това книжката на момчето ще бъде отнета за шест години. Делото срещу Трайков бе проведено по реда на съкратеното съдебно следствие, като никой от близките на тримата загинали не предяви иск за парично обезщетение. Те очевидно ще направят това на по-късен етап, когато адвокатите им заведат дела срещу застрахователната компания, в която е гражданската отговорност на Любомир Трайков. 

ТРАГЕДИЯТА

На 18 ноември 2016 г. в Пловдив Любомир управлявал лек автомобил, марка „Ауди А 7“, по бул. „Шести септември“ в посока към бул. „Руски“. Когато стигнал на кръстовището на двата булеварда, водачът извършил маневра „завой наляво“ и продължил движението в посока юг към Централна жп гара-Пловдив. В този момент по бул. „Руски“ и в същата посока се движел таксиметров автомобил.

Любомир го изпреварил, като се движел със скорост от 99 км/ч. Междувременно от ул. „Прослав“ в посока към бул. „Руски“ се движел лек автомобил, марка „Пежо 405“, управляван от Атанас Л. До него на предната седалка се возела Виолета С., зад нея седял Димитър Т., а до него и зад водача - Полина К.

Колата навлязла по бул. „Руски“, като на 23 метра се намирало Т-образното кръстовище с ул. „Ген. Данаил Николаев“. Водачът Атанас бил решил да продължи движението си по тази улица. Той предприел маневра „завой наляво“. Скоростта му на движение в този момент била 19 км/ч. Преминал между разделителните острови на бул. „Руски“ и навлязъл в източната лента за западното платно за движение. В този момент лекият автомобил „Ауди А7 “, управляван от Любомир, се намирал на 29,9 метра разстояние от него.

Любомир Трайков видял навлизащия в неговото платно автомобил, но поради близкото разстояние и високата скорост на движение, не успял да натисне спирачките, а само завъртял волана надясно и в този момент настъпил ударът. Сблъсъкът бил неизбежен, според заключението на комплексната автотехническа и съдебномедицинска експертиза. Лекият автомобил „Ауди А7“ се отклонил надясно и се блъснал в дърво, а лекият автомобил „Пежо 405“  - в автобусната спирка.

Намясто загинаха Атанас и Виолета, а на 26 ноември 2016 г. почина от нараняванията си и Полина. Според трите съдебномедицински експертизи причина за смъртта на пострадалите са травматични увреждания и остра кръвозагуба. Според комплексната автотехническа и съдебномедицинска  експертиза Любомир Трайков е шофирал автомобила с концентрация на алкохол в кръвта от 0,8 промила. Не е било доказано съдържание на упойващи лекарствени и наркотични вещества в кръвта му. Водачът на втората кола - Атанас, не е бил употребил алкохол.

Според вещите лица обвиняемият би имал възможност да избегне произшествието чрез безопасно екстрено спиране, ако се е движел със скорост равна или по-малко от 70 км/ч