Заплахи и опити за убийство е имало по време на побоя на побеснялата тумба роми над спортисти и родителите им, потвърди окръжният прокурор Румен Попов. Все още деветимата задържани са с обвинения за хулиганство, но на част от тях ще бъдат повдигнати за заплахи и опит за убийство.

„Имало е закани за рязане на глави, както и други начини за убийство”, каза Попов. В момента се издирват още двама души, за които по безспорен начин е установено, че са главни действащи лица по време на побоя.

В момента съдът в Асеновград решавали да остави ромите зад решетките за постоянно.

Адвокат Красимир Елдъров, който представляваше трима от обвиняемите, заяви, че бити са били и неговите клиенти. Те имали видими белези от тежък побой, като той е настоявал да си издадат медицински удостоверения за телесна повреда.

По настояване на адвокати в залата влязоха и по един близък на всеки един от обвиняемите. Самите те бяха с маски, тъй като в затвора и ареста имало инфекция от морбили.

Роднините на задържаните роми заяви, че ги е „страх от народа”, след като започнали протестите в града.

„Никой не е убит, никой не е заколен… искаме да се живеем, както преди – в мир”, заяви една от майката на задържаните.

Срещу деветте лица са повдигнати обвинения за хулиганство . Срещу двама от тях - Васил  и Абдраман, са повдигнати обвинения и за причиняване на средни телесни повреди на две лица по хулигански подбуди, като деянието е извършено в съучастие.

Припомняме, че на 26 юни 2017 г. е възникнал конфликт между две групи в района на язовир „40-те извора“ край Асеновград, който е прераснал в масово сбиване на различни места – край язовира, по-късно в центъра на Асеновград и край болницата. Пострадали са седем лица, които са били откарани в болница за преглед. По делото са назначени съдебно-медицински експертизи за нанесените телесните повреди на пострадалите, като до момента е установено, че  един от тях е с фрактура на китката на ръката, а друг с два счупени прешлени.