Засилено остава полицейското присъствие в Асеновград след вчерашния масов протест. Полицията и жандармерията ще охраняват на територията на ромската махала и целия град, докато не се гарантира сигурността на всички. Държавни и местни власти се срещнаха с част от протестиралите снощи, за да обяснят, че се работи по случая, и да призоват да не се стига до ескалация на напрежението. 

 „Този тип протести и тази ескалация на напрежението и моето лично становище е, че няма да решат проблема, а ще доведат до влошаване", заяви кметът на Асеновград Емил Караиванов. Главният секретар на МВР Младен Маринов пък предупреди, че е възможно да се появят и провокатори. Според него жителите на Асеновград трябва да отстояват позицията си, но в рамките на закона.

„Обикновено в такива случаи започват да идват и други хора между вас, започват провокации. В крайна сметка вие утре ще останете да живеете тук, заедно с част от това население, което живее в ромската махала от дълги години”, обясни Маринов. 

Някои от протестиралите вчера също се притесняват положението да не излезе извън контрол. „Лично моят страх е, че ако тръгнем да отмъщаваме сега на виновните, те ще тръгнат да отмъщават нас”, коментира Мария Сердерева. Тя обясни, че я успокоява само това, че повечето от протестиращите са разумни, искат справедливо наказание за виновните, но не и пак да се стига до насилие. 

Жителите на Асеновград излязоха с няколко искания пред местната и централна власт - наказания за виновните, създаване на Общинска полиция, бутане на незаконните ромски къщи в града и изселване на пришълците, които ги обитават. Мерки се взимат от нощта на инцидента, обясни вицепремиерът Валери Симеонов. Общински служители и полиция тръгват из махалата, за да търсят незаконни постройки. Бъдат ли намерени такива, те ще бъдат бутани. Заедно с това лицата без адресна регистрация ще бъдат връщани "откъдето са". 

Висящ остава въпросът за общинската полиция. Само Общински съвет - Асеновград може да одобри създаването на такава. Общинарите обаче вече веднъж са отхвърлили подобно предложение. Предстои дискусията по темата да започне отново.

Припомняме, че тази вечер предстои нов протест в центъра на града.

Вижте подробностите във ВИДЕО РЕПОРАТАЖА: