С 10.3% от всички заявления Пловдив е на второ място в страната по отношение на кредитната активност. На първо е София с 19.2%, а на трето Варна с 6.3%. От там не посочват колко пловдивчани имат заеми при тях, но дават информация за общо 3 млн. клиенти в страната, показва изследване на БНП Париба Лични финанси”, цитирано от Капитал. 


"В Пловдив има равенство на интересите към покупката на стоки на изплащане и към потребителските кредити, като съотношението е 10.4% към 10.2% от всички молби, подадени в страната. Друга характерна особеност е, че 18% от клиентите ни в Пловдив декларират, че са на свободна практика, а средното за страната е 14%", посочват от дружеството. 

Според Ралица Захариева в Пловдив, през изминалите 6 месеца в региона за потребителски кредити са кандидатствали малко повече мъже, отколкото жени, като съотношението е 53.4% към 46.6%. Това е много близко до общото съотношение мъже/жени за страната, което е 54.1% към 45.9%.

Пловдивчани търсят финансиране за ремонт на дома, за обединяване на задължения, покупка на употребяван автомобил, пари в брой и за покупка на мебели. По отношение на закупуването на стоки на изплащане в Пловдив най-търсени са смартфоните. За периода януари - май 2017 г. са подали молби за финансирането на 3800 такива покупки. На второ място са телевизорите - 2670 покупки, а на трето пералните - 1270 покупки.

Платежоспособност

Средните приходи от работна заплата на пловдивчани са с около 30% по-ниски от тези, които се получават в София. Според Ралица Захариева обаче това не е проблем. "Ние нямаме подобни притеснения, тъй като компанията ни още от създаването си стриктно следва политика на отговорно кредитиране. Това означава, че отпускането на кредит не е за сметка на финансовата стабилност на клиентите", обяснява тя. Според проучванията на компанията България е с най-добри показатели по отношение на стойността на риска и разходите, свързани с него. От 100 души, взели стока на изплащане, 97 без проблем обслужват своите задължения.