По традиция британският монарх не коментира политическите ситуации в страната и до този момент кралица Елизабет II не е казала нито дума за Brexit. Според политически наблюдатели обаче костюмът, с който тя се появи вчера за речта си в британския парламент е бил скрито послание и показва отношението й към проблема. 

Британската кралица се появи в светлосиньо манто с брошка и перли, комбинирано с шапка в същия десен, украсена с жълти копчета, удивително наподобяващи златните звезди от флага на Европейския съюз. Приликата бе забелязана дори от медии като евроскептичния Daily Mail.

Съвпадение или скрито послание? Кралицата така и не обяви публично дали е за или против оставането в ЕС.

Речта на кралицата по традиция очертава приоритетите на новото правителство и депутатите тепърва трябва да гласуват одобрение за тях. Брекзит бе основната тема и макар премиерът Тереза Мей да настоява от месеци, че Великобритания ще се раздели окончателно с ЕС и че е по-добре разводът да завърши без сделка, отколкото с лоша сделка за Лондон, думите на кралицата бяха изненадващо меки. В речта си тя остави отворена вратата за преговори с Брюксел, а облеклото ѝ само подсили това впечатление.