Роумингът в ЕС пада от полунощ. До тук се стигна след години на тежки преговори с мобилните компании за премахване на надценките.

От тази нощ гражданите на ЕС ползват в държавите от Общността същите такси, както и в страната си. Роумингът отпада както за телефонни разговори и писмени съобщения, така и за трафик интернет.

Мобилните оператори могат да компенсират отпадането на роуминга със завишаване цените на услугите на националните пазари.

Европейската комисия ще направи проверка по хода на услугата и на споразуменията между мобилните оператори след две години.

Какво представлява роумингът? Когато пътувате в друга държава с вашия телефон, вие правите роуминг – вашият телеком работи заедно с местния телеком, за да имате връзка, като по този начин вие може да се обаждате, да приемате разговори, да изпращате и получавате кратки съобщения, да ползвате интернет и да сваляте съдържание.

От миналата пролет максималните цени за роуминг в Европейския съюз за (с ДДС), които мобилните оператори имаха право да начисляват, са: същата тарифа като националната + до 0,117 лева на минута за изходящ разговор, цената на на минута за входящо обаждане е до 0,026 лева, същата тарифа като националната + до 0,046 лева за изпратено кратко съобщение (SMS), безплатни входящи кратки съобщения. същата тарифа като националната + до 0,117 лева на мегабайт за изтегляне на данни или сърфиране в интернет. Когато преминете границата на държава-членка на ЕС, вашият мобилен оператор трябва да ви изпрати SMS с информация за цените за входящи и изходящи повиквания, текстови съобщения и сърфиране в интернет в страната от ЕС, в която се намирате.

И внимание: когато се провежда разговор в близост до границата с държава, която не е член на ЕС, телефонът може автоматично да прихване мрежата на мобилен оператор от тази държава. Тогава разговорът ще се таксува като такъв извън ЕС и може да се стигне до изненадващо висока сметка.

Този Регламент е валиден в целия ЕС и представлява регулирано намаление на цените на роуминга, което е в сила от 30 април 2016 г. Тези максимални цени важат за всички, освен ако не сте сключили договор за специална услуга или пакет. Разбира се вашият доставчик може да ви предложи по-ниски цени, така че си заслужава да проучите офертите.

Европейската комисия ще направи проверка по хода на услугата и на споразуменията между мобилните оператори след две години.