Едва ли има човек, който да не е гледал филми и да не е чел истории за бездомни животни, които минават през редица приключения и изпитания преди да намерят любящи стопани. Оказва се, че и в България си имаме няколко такива истински приказки, реализирани със съдействието на доброволците от Let`s Adopt! Bulgaria. Такава е историята, започнала от Пловдив, в която главен герой е сляпото коте Съли, разказва Дарик.

Доброволците получили на фейсбук страницата си сигнал и снимка за сляпо животинче, което стои на ограда в Пловдив. Доброволците веднага започнали да търсят съмишленик, който да отиде до адреса, да хване котето и да го транспортира в София, където ветеринари да положат адекватни грижи за него.

Момчето, което пусна сигнала, се върна на мястото. Оказа се, че един ключар се грижи за котето и вечер го прибира в работилницата си. През деня обаче го пуска на улицата, където рано или късно историята щеше да завърши трагично за животинчето. Много внимателно момчето разговаря с ключаря, за да го убеди да му даде котето с единствената цел то да получи добра грижа“, разказа Мария Кутрева, която е част от доброволческия екип. Така котето се озовава в София и получава името Съли. 

Oказало се, че зрението му не може да бъде спасено. Съли страдал от херпес вирусна инфекция, която, ако бъде диагностицирана навреме, може да бъде излекувана с антибиотични капки. „Никой обаче не е забелязал Съли тогава и той тотално е загубил очите си“, посочи Мария.

Доброволците настанили котето в приемен дом, където останал около година. През това време Съли преминал през операция, за да се премахнат унищожените остатъци от очите му, а за да се намери постоянен дом за него помогнали доброволци фотографи, които му направили специални фотосесии.

Затова историята на котарака от Пловдив попаднала на международната страница на организацията, а в него се влюбила канадката Тами, която се грижи и за други спасени животни. Екипът събрал средства и организирал транспорт до Канада със специална логистична фирма. Като по филмите Съли бил очакван от новото си семейство на летището.

Така Съли се радва на живот като от приказка-пече се на слънце, тича и рови в тревата, отдава се на типичните котешки забавления като гонене на буболечки и дори постигнал респектиращо тегло. Има си и страница във фейсбук.