Пътна полиция ще издава глобите за нарушение на пътя непосредствено при документирането му. Това ще става с мобилни принтерни устройства, които ще разпечатват глобата на водача.

Целта е да се избегне последващо връчване на фиш за нарушение. Техническите средства, с които са оборудвани новите полицейски автомобили с марка KIA позволяват проверка както на превозното средство, така и на водача.

Снимка 293560

Освен, че ще заснемат с камера нарушителите, пътните полицаи ще разполагат и със звуков запис при санкционирането на водача, който остава като доказателствен материал. Всичко ще се съхранява на сървъри, а отчитането на дейността става електронно. Пътните полицаи няма да имат достъп до съхраняваните бази данни.

Всички полицаи в "Пътна полиция" имат готовност да работят с въпросната система. Мобилната станция - таблет ще извършва проверка по регистрационен номер на автомобила. Така, ако водач бъде спрян на пътя при поредно нарушение, пътните полицаи ще могат да му връчат фишове за всички извършени преди това от него нарушения.

 

Снимка 293558

Автоматично се визуализира дали автомобилът е на юридическо или физическо лице, дали се издирва въпросното превозно средство и дали има гражданска отговорност.

Проверката на водача става по единен граждански номер в БДС системата за лични документи, видима е и снимка на лицето. Проверка в Шенгенската информационна система (ШИС) пък ще гарантира, че въпросното лице не се издирва в други държави на ЕС.

Новите 60 автомобила са свързани със системата ICE - свързана с всички информационни системи на МВР. На церемония министърът на вътрешните работи Валентин Радев връчи ключовете от 60-те нови автомобила за нуждите на СДВР и областните дирекции на МВР във Варна, Пловдив и Стара Загора.

На церемонията присъства и бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова. Това е втората пратка автомобили KIA. "Надявам се с тези нови патрулки да повдигаме авторитета на МВР. Полицаят на пътя не е само този, който санкционира. Да - с лошите - строго. Обаче на всички останали трябва да им помагате. Тези автомобили повишават вашия авторитет. Тази среща - ежедневна е много важна за авторитета на МВР", сподели Бъчварова.