През февруари, точно след пълнолуние  започва житният режим на Учителя Петър Дънов. Преди 80 години  той дава това познание, което освен за пречистване на организма, той носи и важни духовни послания. Все повече хора през последните години се запознават с режима и започват да го изпълняват. Някои го правят като диета, а други търсят по-дълбок смисъл. 

След провеждането му промените са не само психически, но и физически като чистене, отслабване и лекуване. Започва се винаги през февруари, когато природният годишен цикъл клони към завършек, преди точката на пролетното равноденствие да отбележи началото на новата година.

Началото е от един до три дни след пълнолуние и продължава 10 дни. Пълнолунието всяка година по това време се пада на различни дати. Тази година началната дата на режима е 15 февруари и продължава до 24 февруари. Житният режим продължава десет дни.

През м. февруари Природата още „спи“ зимен сън и ние трябва да пречистим физически и духовно организма си, за да можем да възприемем праната, която е в изобилие в началото на пролетта. Учителят е избрал м. февруари като най-подходящ период за прочистване на организма. 

 

ПОДГОТОВКА

Опитайте поне 10-тина дена преди да започнете, да сложите в ред и покой мислите, да се “изчистите” от негативните емоции, съмнения, раздразнения, гняв, ревност, агресия. Четете духовна литература, молете се, медитирайте.
10 дена преди поста изхвърлете хранителните продукти от животински произход от менюто си, влючете повече алкални продукти.

Много хора пренебрегват подготовката и затова имат някои проблеми по време на поста, свързани с по-високата киселинност в организма. По време на подготовката спазвайте балансиран режим 60% алкални и 40% киселинни храни. Алкални храни са: боб, зрели банани, фурми, смокини, сини сливи, сушени плодове, бадеми, авокадо, зелен фасул, цвекло, къпини, моркови, боровинки, кисело грозде, сушени праскови, нар, сливи, малини, спанак. Киселинни са хляб, ориз, месо, пиле, кафе, алкохол, тютюн, ечемик, хляб, елда, всички видове брашно, сушен джинджифил, мед, суха леща, просо, овесени храни, фъстъци, ориз, ръж, соев хляб, соева паста, сорго,спагети и други видове паста, захарна тръстика, сурово цвекло.

РЕЖИМ

На първия ден сутринта се казва един път формулата:

„Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни“.

Всеки ден трябва да се употребяват:

100 грама жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота);

Три ябълки (за сърцето);

Девет ореха (за мозъка);

Мед (за кръвта) и лимон;

Минимум 1,5 литра преварена вода;

Необходимо е плодовете да бъдат най-хубави и здрави, а водата да бъде от  чист извор, а не от водопровода, защото последната е хлорирана и нечиста. Не се препоръчва и минерална вода, защото тя е по-наситена с някои минерални соли в съответствие с нейния произход. 

ПРИГОТВЯНЕ НА ЖИТОТО

Сто грама жито се измива много добре от вечерта и с лъжица се слага в добре запазващ топлината еднолитров термос. Залива се с вряла вода почти догоре и термосът се затваря добре, за да може житото да няма достъп до въздуха. На сутринта внимателно се излива от термоса само житената вода и се изпива на гладно, половин–един час преди закуска, като се добавя мед и лимон по вкус.

Необходимо е тази житена вода да се задържи малко в устата, като се „дъвче“, а не да се изпива на едри глътки, защото фактически това е изключително силна и концентрирана храна.

Житената вода е също и много силно лекарство, което Учителят дава за лекуване на нерви, като в този случай тя е необходимо да се пие 40 дни. Така че тези, които искат да се лекуват, биха могли след завършването на житния режим (10 дни) да продължат да пият житената вода. Горепосочената житена вода има тази лечебна сила само в случая ако житото е грухано. Ако житото е сурово, водата не може да проникне през обвивката на житните зърна и да поеме жизнената им сила.  Учителя е ползвал през житния режим само грухано жито от сорта бяло жито, а не сурово или покълнало такова. Това трябва да се има предвид от всички, които искат правилно да проведат житния режим. Употребата на сурово жито – това е друго упражнение, дадено от Учителя в беседа, което обаче не се отнася за житния режим през февруари.

Дневната порция жито се разпределя на три части, като е желателно след отсипване на съответната част, останалите части да остават в добре затворения термос, което запазва житото в свежо и прясно състояние, докато ако то се отсипе сутринта и стои на открито то се окислява от въздуха и губи от своята хранителност. При всяко от яденетата се изяжда: съответната част от житото, една ябълка и три ореха.

Желателно е около час преди ядене да се изпиват поне по 2 водни чаши преварена вода с мед и лимон. Практически сутринта тази роля изпълнява житената вода. Ако не се пие достатъчно вода, организмът се обезводнява и житният режим се кара много трудно. Затова пийте вода, колкото може повече, но само преварена такава и никога студена, непреварена.

Докато спазваме режима ние трябва да спазим закона за абсолютната чистота не само относно физическата храна, но също и да имаме само светли мисли, чисти чувства и добри благородни постъпки. Затова е абсолютно необходимо през тези 10 дни да станем СЛЪНЧЕВИ ХОРА и да не допускаме в себе си никакви отрицателни мисли и чувства, и съзнателно да правим добри и благородни постъпки.

ОТПОСТВАНЕ

Отпостването се прави на десетия ден на обяд, като към житото и останалата храна се добавя и ангелска супа, подправена с малко сол. Ангелската супа се приготвя като се сварят цели обелени картофи и накрая се добави магданоз, като може и черен пипер. Няма точен брой картофи, които трябва да се изядат – това е според индивидуалното предпочитание. В дните след житния режим трябва да се внимава да не се преяжда и преминаването към обичайния режим на хранене да се осъществи плавно и постепенно, в хармония с вътрешния усет и чувство за мярка.

Всички отпадъци от храната по време на житния режим, като орехови черупки, обелки и т.н., не бива да се изхвърлят на боклука, а да се събират в найлонов плик и след като свърши постът, отпадъците да се заровят на някое чисто място сред Природата.  

ВНИМАНИЕ!

Ако имате тежки заболявания на ендокринната система, сърдечни заболявания, резки колебания в кръвното налягане, тежки стомашни заболявания и др., се консултирайте с медицинско лице, преди да предприемете житния режим.
Тъй като организмът започва сериозно очистване по време на житния режим, може да се сблъскате с някои от описаните неразположения. Те са съвсем нормални и уместни – когато организмът се чисти, процесът винаги е придружен с неразположения. Затова пък енергията и здравето, които следват този период, си заслужават всеки ден!

– отпадналост; затруднено концентриране; раздразнителност; лош дъх; обложен език; промяна на кожата (при някои- мазна,при други-суха); затруднена концентрация; накъсан сън; стомашно разстройство; леки схващания. Тези проблеми най-често са свързани с повишена киселинност в организма ви. 
Къпете се по-често (заради токсините, които се отделят), грижете се за устната си кухина (заради дъха си), следете състоянието на кожата си и направете необходимите корекции с натурални кремове.

Направете житния пост съзнателно, с радост и очакване да пречистите тялото и духа си. Направете го със съзнанието, че правите нещо добро за себе си. Ако подходите с мисълта, че ви предстоят 10 дена мъчения и лишения, няма да се справите. Поддържайте тялото, мисълта и съзнанието си чисти и ясни. Ако почувствате силно неразположение, по-добре спрете, като направите нужното захранване! Възможно е, ако това е първия ви опит, да не успеете да стигнете до края. Дори няколко дена да правите режима, тялото ви пак ще ви е благодарно.

Следвайте сърцето си и освободете мисълта си!