Почистването на леда и снега по улиците и тротоарите е изцяло отговорност на общината, заяви известният адвокат Михаил Екимджиев. Той обясни, че редица администрации приемат наредби, които вменяват задължения на гражданите да почистват пред домовете и офисите си. Тези наредби обаче са изцяло в разрез със законодателството и в съда те могат да бъдат оборени.  По думите на юриста не може да се вменява задължения на граждани за почистване на тротоар или улица, който е публична общинска собственост.

Според адвоката моралната или лична отговорност на добросъвестния гражданин не може да с вменяване като отговорности и то с наредби.

По същия начин стоят нещата дори с висулките, които са на частни и общински сгради.  Тук в случая общината е отговорна за образуването на ледените висулки, тъй като при издаването на документите за узаконяването тя е трябвало да предвиди безопасността й.В този смисъл, абсолютно всички опасности, които дебнат пловдивчани по улиците са в прерогативите на местната администрация.

Възможно ли е да осъдим общината, ако паднем на заледен тротоар и получим травма или имаме повреда на автомобила?

И тук двата отговора са утвърдителни в полза на гражданите.  И в двата случая може да осъдим градските власти за нанесени щети върху здравето и имуществото.

Адвокат Екимджиев обясни и стъпките, които трябва да направим, ако попаднем в такава ситуация. Ако паднем и получим травма на заледените улици или си повредим автомобила задължително трябва да се обадим на 112, както и да помолим свидетели да останат с нас до идването на компетентните органи. Макар че полицията често отказва да издава протоколи, ако няма други участници в удара, тяхно задължения е да го строят, припомня Екимджиев.  При нараняване след падане, трябва да се издаде  и медицинско удостоверение от преглеждащия лекар.

Ако някоя от стъпките липсва е много вероятно делото да не бъде успешно, а само ищецът да се натовари с допълнителни съдебни разходи.

Вижте подробното обяснение на адвокат Екимджиев в следващото ВИДЕО: