Държавата дава на ден по 4,29 лв. за порцион на бежанците в специализираните центрове, а в "Пирогов" - по 3,50 лв. за пациентите. Това е показала проверка на 168 часа след миналогодишните бунтове и безредици в лагера в Харманли. 

Приблизителният храноден в най-известното здравно заведение в страната е 3,50 лв. За миналата година болничното заведение е изхарчило около 775 хил. лв. за храна на пациентите си. Менюто в болниците се изготвя по специални рецептурници, съобразени със здравословното състояние на всеки пациент. Например човек с диабет не получава рискови за състоянието му блюда. Използва се т.нар. диетична храна. Всички държавни болници спазват този принцип.

През 2017 г. са предвидени 8 млн. лв. от бюджета само за покупката на храни за 5-те хил. бежанци в центровете у нас. Или по 133 лева месечно на човек. Тоест на ден порционът им струва 4 лева и 29 стотинки. Това означава, че за храна на мигрантите държавата плаща с около 80 стотинки повече, отколкото една болница за свой пациент.

"2 млн. евро за шест месеца е индикативният бюджет, той е предварителен. Той е по споразумение с ЕС по два гранта", заяви зам.-шефът на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров. На този етап той не се наема да каже колко точно излиза менюто на мигрантите, защото към разходите за покупка на храни трябва да се добавят трудът на персонала, заплатите, токът и т.н.

Според Киров заявките ще се правят според броя на настанените. Все още е трудно да се прецени колко ще са те през 2017 г. Примерно през 2015 г. са били 1000 души, а през 2016 г. са нараснали на 4300. Мигрантите хапват различни неща.

"Не можем 100% да отговорим на всички специфики на техните кухни, но те всеки ден получават чай, масло, макарони, разнообразни баници, има възможност да се меси хляб - уточнява Киров. - Три пъти седмично имат пиле, телешко, риба, като това не е само печено, а е комбинирано с различни ястия. Примерно боб, леща, фасул, някои консерви."

"Всеки ден има пресни зеленчуци, правят се салати, макар че те не консумират толкова, колкото е обичайно за нас. В закуските и в някои ястия имат ябълки, портокали, понякога банани", казва зам.-шефът на агенцията.

TrafficNews.bg