"Смятам, че това е организирана атака срещу мен, нека изчакаме разследването да приключи и всичко ще се разкрие". Това обяви пред TrafficNews.bg Радослав Костов - собственик на лютеница "Идеал". 

До коментара му се стигна, след като  председателят на асоциацията “Активни потребители” Богомил Николов заяви пред Труд, че веществото олеамид е открито в лютеница, произвеждана и разпространявана у нас от фирма “Идеал продукт” от Перущица.

Съдържанието на упойващата съставка било между 0,1% и 1% от общото тегло на изследвания продукт, показали лабораторни тестове у нас. Олеамид се влага в пластмаса и лубриканти. Действа като приспивателно и като дрога на същите рецептори, които се влияят от марихуаната.

“Изпратихме проби и до лаборатории в Германия и Белгия, които потвърдиха резултатите”, обясни Николов. 

Агенция по безопасност на храните: В лютеницата няма наркотик, веществото е дори полезно

Точно на противоположното мнение в късния следобед в петък излязоха от Агенцията по безопасност на храните. Тези противоположни твърдения накараха креативни айляци да започнат да творят забавни снимки по темата, изобразявайки лютеницата в линии като тези при наркотиците. Някои дори я нарекоха "веселата" лютеница".   

Олеамидът, открит в лютеница „Идеал”, не е наркотик и няма никаква информация, че е опасно за здравето. Това е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9, написаха от БАБХ с писмо до медиите. Експертите са направили проверка, съвместно с УХТ Пловдив и акредитирани лаборатории. 

В същото време Районна прокуратура-Пловдив образува проверка на случая. 

Как собственикът на компанията коментира казуса - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: 

Ето и цялото съобщение на БАБХ:

По повод изнесените твърдения в сигнала и представеният протокол за анализ от Център по биология на храните ЕООД, гр. София, е извършена проверка. Установено е, че продуктът се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните.

При проверката са представени протоколите от анализ по фирмената програма за контрол на продукта за съответствието на физико-химичните, токсикологичните и микробиологични показатели, на които трябва да отговаря лютеницата.

Олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин. Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване. В тази връзка БАБХ е отправила запитване до Университета по хранителни технологии град Пловдив относно причините за съдържанието на олеамид в продукта.

Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратния процес е възможен - олеамидът да се преобразува в олеинова киселина, в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт. Тези естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата не са «потенциално опасни». Няма установени научни доказателства за тяхната опасност за човешкото здраве.

Що се отнася до наркотичните вещества, те са класифицирани и строго контролирани от компетентните органи, съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. Категорично олеамидът не фигурира като наркотично вещество.  Според становището на специалистите – токсиколози, най вероятно грешката, че олеамидът е наркотично вещество се поражда от факта, че то е подобно на друго вещество което е структурно опасно. Категорично олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина».

В действащото законодателство за храните са заложени критерии и норми отнасящи се за безопасността на храните, които са задължителни за производителите на храни. Това са показатели свързани с микробиологичните, токсикологичните, микологичните и физико-химичните опасности, които по време на производственият процес фирмите са отговорни да следят и спазват с цел да гарантира безопасността на произведената храна. Също така са определени и допустимите норми относно използването на разрешените добавки в храните, които са от значение за безопасността на храните.

При осъществяването на контролната си дейност в страната органите на БАБХ следят за спазването на горните нормативни изисквания. Във връзка с това Ви информираме, че приложеният Протокол за анализ № 710/20.12.2016 г. на Център по биология на храните ЕООД, който е приложен към информацията предоставена от Асоциация „Активни потребители“ не е издаден от акредитирана лаборатория и не може да бъде използван за целите на официалния контрол.