Двойка щъркели сви гнездо върху кулата на автокран край Пловдив, видя репотер на TNS.bg. Големите бели птици идват за втора поредна година и вече работят по създаване на поколение. Демонстрираха го и пред обектива ни.  

Белият щъркел носи разнообразна символика при различните народи. Приема се, че бележи дома ви със семеен уют и щастие. Може и поверието да е вярно на 100%, тъй като фирмата печели множество големи обществени поръчки в града и областта.

Свързахме се с началника на базата, където е атрактивното гнездо. „Кранът беше ненужен и за известно време го паркирахме в двора на базата. Точно тогава двойката се възползва и се настани”, разказа Николай Златков.

По думите му щъркелите са голяма атракция и всички работещи във фирмите наоколо редовно се интересуват от това какво става в гнездото им. За съжаление през миналата година двойката не е успяла да създаде поколение, но всички им стискат палци за тази.

Проблем ще се яви, когато на фирмата отново й потрябва автокрана. „Тогава ще му мислим”, отговаря Златков, но е категоричен, че гнездото няма да се бута.

Според официалната статистика по показател плътност на двойките щъркели средната за страната е 4,3 двойки на 100 km². Най-висока е в област Пловдив, където на 100 кв. км. се падат над 8 двойки. Градовете Съединение и Раковски си делят третото и четвъртото място в класацията на страната, съответно с регистрирани 26 и 25 двойки щъркели на територията си.

Щъркелът е птицата, която за българите символизира идването на пролетта. 

Още новини ТУК

TNS.bg