Носенето на бурки в циганската махала на Пазарджик не е защото жените вярват в предписанията на свещените мюсюлмански книги. В това са категорични по-белите жители на квартал „Изток”.

Българки, родени и израсли в смесената махала, разказаха пред репортер на TNS.bg за тарифите, които получават комшийките, за да се покрият.

„Средната цена е 300 лева на месец, толкова получава една жена. Представете си две да се забулят от една къща. Това са си 600 лева на месец, плюс детските надбавки, плюс социалните помощи! Аз като работя по 10 часа дневно 6 дни в седмицата, пак не мога да изкарам такава заплата”, споделя жена, която работи в частна фирма в града.

Има и такива, на които плащат повече. „През две къщи от нас живеят по-заможни цигани и там жената взима по 400 лева. Тарифите са различни”,  допълва нейна приятелка, която е безработна.

По думите им щом вземат парите, жените с бурки хукват към близкия хипермаркет и пълнят торбите с храна.

На въпроса дали са виждали бурки в магазините в гетото, пазарджиклийки отговарят, че има постоянен внос на забрадки и модерни стоки от Турция. И допълват че бурките не се продават. Кой е луд да ги купува, те им ги раздават и им плащат да ги носят.

Носенето на бурка освен доходи носи и спестявания на забулените ромки. Така те не дават пари за дрехи. Някои се разхождали и по пижами отдолу, защото не се забелязва, разказват жените.

Плаща се и за брада, имам циганин комшия, който е кьосе, и много го е яд, че не може да си пусне. „Абе цигани да сте в Пазарджик. Мъжът ти си пуска брада, ти слагаш бурка и не ви трябва да работите”, заключват пазарджиклийки.

Припомняме, че една от първите забулени жени в квартала е съпругата на сочения за тартор на организираната престъпна група за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса Ахмед - Светла Димитрова. „Ние не сме опасни хора, ние искаме само да живеем спокойно и да си проповядваме исляма тук" - това заяви тя пред камерата на TNS.bg в Съдебната палата в Пазарджик. 

Оказва се всъщност, че ако България последва примера на някои европейски държави и забрани носенето на бурки на обществени места, няма да накърни свободното вероизповедание, а ще затвори фирмата, която им плаща! В такъв случай заканата за бунт в махалата, ако забраната бъде въведена, е по-скоро закана за стачка.

Още новини ТУК

TNS.bg