Реставраторът  Михаил Борчаков /53/, в дома на когото бе открит незаконен арсенал, е бил накиснат от Георги Бойчев /47/. Двамата бяха арестувани при операцията на "Криминална полиция" в четвъртък. Полицаите са влезли едновременно на няколко адреса в "Прослав" и в Златитрап, а също така и в пазарджишкото село Дюлево.

Иззети множество различни по вид и калибър огнестрелни оръжия, съставни части за тях, боеприпаси и 7 гранати. Между оръжията е имало пистолет с пренабити номера, пушка и различни цеви. Открити са и доста боеприпаси. 

Борчаков е собственик на склад за авточасти на "Пещерско шосе". Той реставрира стари оръжия. Възстановява хладно оръжие и работи за клуб "Традия" , комитет "Родолюбие" и сдружението "Родопски хайдути". Според негови близки той никога не се е занимавал с незаконно оръжие. 

Преди няколко дни обаче Георги Бойчев, известен като Жоро Дебелия му оставил чанта и го помолил да я съхранява няколко дни. вътре била пълна с оръжия и боеприпаси. Бойчев е криминалнен контингент, има автоморга в началото на "Прослав". Името му се свързва с незаконна търговия с ържие и крадени автомобили. 

Двамата са освободени под гаранция . Срещу тях е образувано досъдебно производство по чл. 339 ал. 1 от НК. Работата продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Пловдив. Предстои да бъдат направени експертизи ва всички оръжия, за да се установи дали с някое от тях не е извършено някое от неразкритите в региона престъпления. 

TNS.bg