След серията земетресения в страната бе потърсено мнението на физика проф. Николай Милошев, който е директор на Института по геофизика, който да успокои обществото.

Той заяви, че няма нищо страшно. Той увери, че ако има повече земетресения у нас, то би било добре да са със сила около 3-а степен по Скалата на Рихтер.

 "Информацията, която оповестяваме е реална, тя е потвърдена и от Европейския сеизмологичен център. Това е нормалната сеизмична активност в нашата страна", посочи Милошев, съобщи pik.bg.

 "Това е нещо нормално и е обичайно да се случи няколко пъти в годината. Вчера се активизира шабленското огнище". "Добре е да има земетресения, защото по този начин натрупаното напрежение се изпуска. При слабите земетресения не може да се търси връзка с други". Той си спомни земетресението край Перник, което изплаши стотици хора.

"Регионът около Перник е максималната очаквана от нас сила на земетресение за страната". По повод свръхестествените прогнози на някои наши астролози, проф. Милошев каза: "Искрено се надявам, че хората, които се доверяват на астролозите не са толкова много". Той посочи, че все още се търсят най-различни предвестници на земетресения, но все още не са открити такива.

 "Научната общност се е разбрала, че докато нямаме доказателство за земетресение не можем да го оповестяваме. Ако сбъркаме прогнозата ще има много големи щети, особено за нас, които сме го прогнозирали", изтъкна професорът.

Още новини - ТУК

TrafficNews.bg