България прави всичко възможно, за да се възстановят нормалните отношения с Русия. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за ТАСС.

Премиерът даде интервюто пред зам.- генералния директор на ТАСС Михаил Гусман за програмата „Формулата на властта”, осъществена от агенция ТАСС, съвместно с руската телевизия Россия 24.

Руската информационна агенция пусна извадки от интервюто, които предизвикаха много коментари в социалните мрежи. Затова ви предлагаме запис на цялото интервю,съобщава 24 часа.

В информацията на ТАСС пише: "Днес е време на санкции. От една страна, наложени са санкции на Русия, от друга - приложени са контрасанкции на Руската федерация към Европейския съюз. От това положение губят всички. Санкциите не могат да донесат нищо добро на икономиката на никоя държава", отбеляза Борисов. Той призна, че България като лоялен член на НАТО и на Евросъюза е подкрепила санкциите, но много губи от тях.

"Голяма част от сферата на туризма, селското стопанство и търговията са свързани с Русия. Затова ние понасяме големи загуби. Разбира се, тази ситуация в голяма степен нервира и московското ръководство. Никак не е случайно, че президентът (Владимир) Путин доста остро се изказа за България. Уверен съм, че е имал основания за това - каза Борисов. - В резултат станахме без вина виновни, без да имаме никакво желание, още по-малко цел (да се стремим) отношенията между България и Русия да станат хладни. Моля се на Бога големите началници (лидерите на ЕС и САЩ) по-бързо да се разберат и санкциите да бъдат отменени", каза Борисов.

Всъщност Борисов казва: "Днес е време за санкции. От една страна санкции към Русия, от друга страна контрасанкции от Русия към Европейския съюз. Нещо от което всички губят. Санкциите не могат да бъдат нещо хубаво за икономиката на която и да е държава.  Още повече ние сме много срързани. България като лоялен член на НАТО и Европейския съюз поддържа санкциите, но в същото време ние губим много. Защото голяма част от туризма, голяма част от селското стопанство, традициите, които имаме в търговията, са с Русия и загубите ни са големи. Това, разбира се, до голяма степен нервира ръководството в Москва и не случайно от Анкара президентът Путин беше много остър към България. Сигурно и има основания за това. Така че без да имаме вина, без да имаме такива цели отношенията между България и Русия охладняха. Аз съм прям човек, не съм дипломат, трудно мога да намеря по-заобиколими думи, които да се харесат на всички и не ми е това целта. "

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg