Има ли граници човешката низост? Този въпрос задават днес членовете на фейсбук групата „Подарявам, давам от сърце“, след като са разбрали, че един от администраторите на групата е присвоил над 10  000 лева, събирани за лечението на болни деца. Групата е затворена и в нея членуват близо 8 000 души, които активно подпомагат различни благотворителни кампании. Те организират търгове в полза на болни деца и млади хора.

„Всеки един от членовете и в продължение на месеци се включвахме кой с каквото може, за да съберем пари за нуждаещи се от скъпо лечение в чужбина. Вчера, за наше огромно изумление се оказа, че администратор на групата я е ползвал за лично обогатяване. Липсват над 10 000 лв от дарените средства. Същата г-жа е давала невярна информация за направени банкови преводи по сметките на болни деца - пари, които както разбрахме от близките им никога не са постъпвали по техните сметки.

 Да, знаем, че сами сме си виновни за наивността, но не бива да оставим случая така. Моля да ни съдействате за неговото разпространение и за да му се даде гласност. Защото тази г-жа утре отново може да използва същата схема. Въпреки неприятната ситуация, в която е поставена групата сме наясно, че не бива да премълчим случващото се.

И моля, не напускайте групата. Случилото се не трябва да приключи с провала на операцията на Калоян. Или с отказа ни да подкрепяме болните деца.“ Този сърцераздирател пост е поставила Илиана Николаева, която била сред активистите на „Подарявам, давам от сърце“.

Въпросният администратор е 36-годишната пловдивчанка Златка Рангелова, която след разразяването на скандала бе блокирала профила си във фейсбук, а вчера следобед отново го активира.

Тя е организирала събития в полза на различни болни деца. Десетки хора са се включвали в благотворителните търгове. Истината обаче излязла наяве, когато стало ясно , че парите събрани за 4 годишния Калоян от Велико Търново не са получени. При запитване от други администратори на групата до няколко родители на болните деца, станало ясно, че в обявените банкови сметки не е постъпил нито лев от групата. Други членове пък пишат, че са изпращали колети за децата на адреса на Златка в Пловдив.

Стела Димитрова, която е член на „Подарявам, давам от сърце“ успяла да се свърже по телефона със Златка Рангелова. В смс тя се оправдава, че профилът й е хакнат, а парите , които трябвало да преведе, „не били минали“.

Никой от групата не вярва на тази версия и вече подготвят жалба до прокуратурата. Хората, които са отделяли от залъка си, за да помогнат на малчуганите , които се борят за всяка глътчица живот, са буквално потресени. Те не могат да си представят как жена и майка може да се облагодетелства на гърба на нещастието на болни малчугани. Най- потресаващото в случая е , че две от децата – малката Але и Светли междувременно са починали.

„Светли и Але починаха. Не искам дори и да допусна, че докато събирахме стотинка по стотинка пари и за тях и те не са стигнали до сметките им. Няма и как да разберем, би било кощунство да питаме роднините им, те наскоро погребаха децата си“, коментира Илиана Николаева.

Групата е страхотна и въпреки случилото се наистина се надяваме да продължи напред, защото показахме, че с общи усилия можем да съберем средства в помощ на болни и нуждаещи се. Сега трябва да се помогне на Калоянчо. Операцията е необходима, време няма, а 1200 лв, предназначени за него липсват. Добре, че админите се усетиха и част от останалите пари започнаха да се превеждат по сметката на детето, иначе и те щяха да липсват, категорична е Николаева. 

Златка Димитрова, по известна като Черната Златка, която също организира много благотворителни кампании, току що предупреди във фейсбука си за измамата. 

TrafficNews.bg потърси за коментар г-жа Рангелова, но телефонът й бе изключен. Надяваме се да получим нейната позиция, тъй като я потърсихме и през фейсбук профила й. 

Очаквайте продължение!