Графитите са считани за изкуство от някои и за вандалщина от други хора. Едно е безспорно- съществуват такива, които радват окото и ни изумяват с креативността и красотата си. Има хора, рисуващи графити, които определено можем да наречем „творци”, но това не трябва да се бърка с драсканиците, на които постоянно сме свидетели. Някои от тези творби се използват, както в България, така и в чужбина, за да прикрият недостатъците на някои сгради и съоръжения.

„Това е добре”, коментира французинът Анри, сочейки графита с лъва, „това е грозно и нередно”, покавайки надписите.

В подлеза на кръстовището на булевард „6-ти септември” и булевард „Цар Борис Трети Обединител" в Пловдив графитите са направени така, че да ни радват, илюстрирайки някои от забележителностите на града и част от познатите на всички пловдивчани места и хора. Лошото обаче е, че някои от тях са поизбелели, а няма кой а се погрижи за тях. Те са направени по време на акция в града. Разрешено е еднократно да се изрисува целия подлез.

За жалост дори и красивите на външен вид рисунки понякога не са на правилното място и провокират възмущението на някои гражани.

„На това не му е тук мястото! Хубаво е, но сградата е боядисвана скоро и не ми харесва да го гледам всеки ден до магазина ми. Не се вързва на обстановката”, коментира жена, работеща в магазин близо до центъра на Пловдив.

Голям е броят на драсканиците по блоковете. Надписите „Ботев 1912”, „Локо” са навсякъде. Множество са и любовните обяснения, както и куп безсмислени драсканици. Те са навсякъде- по нови сгради, по скоро боядисаните и санирани блокове, дори по някои от мраморните облицовки на центъра на града.

В комуналната фирма в Пловдив има двама назначени служители, които да работят по проблема с надрасканите фасади и обществени сгради. Графитите се измиват с пясакоструи, на някои места се налага и да се пребоядисат стените. Целево се отпускат средства специално за графити. 

Във Френската езикова гимназия и в ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджян" специално са проведени лекции с децата и младежите. През април месец 2014 е проведена и акция съвместно с няколко футболисти- Зехтински, Узунов и Пашев, които са се обърнали към феновете с призив да израяват подкрепата си с присъствие на терена, а не пишейки имената на любимите си отбори по стени и съоръжения. За акции, продължили цяло лято се отпускат около 20 000 за материали, чиято цена е прилична- 6 тона кварцов пясък, който е нужен за пясъкоструя струва приблиително 1400 лева. Това количество е достатъчно за 5-6 месеца.

На няколко места в Пловдив има и специално обозначени пространства, на които може да се правят графити. Едно от най- популярните места е на улица "Ген. Радко Димитриев”.