Новият управител на БНБ трябва да е против влизането на България в еврозоната. Това каза в интервю за БНР бащата на валутния борд у нас проф. Стив Ханке.

Той предпочете да не коментира конкретните номинации за нов гуверньор. „Българските власти отново повдигнаха въпроса за подготовката на страната за влизането й в еврозоната. Това не трябва да се случва. На България й трябва валутен борд и дисциплина. Ако влезете в еврозоната, вие ще изгубите всяка дисциплина и се страхувам, че ще започнете да вървите по посоката на Гърция, защото ще имате големи фискални проблеми”, коментира той. За пореден път той призова централната ни банка да публикува отчетите на всяка банка поотделно всеки месец.

По думите му ефектът от кризата в Гърция върху България ще е капсулиран, но все пак не трябва да се изключват негативни сценарии. Той е категоричен, че Атина трябва да приложи реформите, за които настояват кредиторите. „Има един единствен начин гърците да оцелеят извън еврозоната.

Те трябва да приложат това, което аз наричам "българското решение" - валутен борд. С въвеждането на драхмата, курсът й трябва да бъде фиксиран с еврото. Това ще ги накара да се дисциплинират. Всъщност, това е най-добрият начин гърците да сложат в ред финансите си и да направят реформи”, подчерта проф. Ханке.

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК

TrafficNews.bg