Преди време се наложи промяна на закона за самотните родители. Доста се порових да го намеря и цитирам, но за съжаление не успях да намеря дефиниция на "самотен родител", освен тази преди промяната. Според старият закон за "самотен родител" се считаше всеки, който няма сключен граждански брак, развел се е, вдовец/ца е или е сам осиновител. Да, имаше доста родители, които живееха на семейни начала, но се водиха самотни, защото нямат брак, съответно се възползваха от социалните помощи, които се полагат на такива родители.  Господата в парламента умуваха, умуваха и взеха решение да променят закона, за да ограничат неправомерното точене на хазната.

До тук добре, но пак не измислиха ефикасен начин да постигнат поставената си уж цел. След промяната, за самотен родител се считат: сам осиновител, ако на единия от родителите са отнети родителските права или ако бащата е неизвестен. И ето тук оставиха една отворена вратичка за поредното точене на държавни пари основно от ромите. За съжаление има доста деца, които са припознати от бащите си, осъдени за издръжка, но те нито плащат, нито се интересуват от децата си. И защо едно такова дете не може да ползва помощ за отопление или по-ниска такса за детската градина или ясла?

Аз самата имам две деца и се налагаше доста да лежа по болниците. Там един път в стаята имаше и една бременна жена от малцинствата, чакаше второто си дете. Заговорихме се за изписването и т.н и в един момент тя каза, че никой няма да идва, сама с детето ще се изпишат. Защо? Защото го записва на свое име, за да се води с баща неизвестен и да получава помощи. Обясни, че идват социалните един път на проверка и много знаят с кой живееш. И така ставаш "самотен" родител. Към края на бременността си с второто ми детенце, реших да спра една от жените, които чистят улиците и да я попитам къде и какво ми се полага. Получих подробни разяснения къде и какво да правя и какви видове помощи има и как мога да излъжа държавата, за да ги взимам. Пита ме дали имам брак, казах й че нямам, но мъжа ми ще си припознае детето, последва въпрос " Аааа, защо да го припознава? Мойта дъщеря има 4 деца и всички се водят с баща неизвестен". Обясни ми също така как като ми приключи майчинството да ида да се запиша в Бюрото по труда, за да получавам помощи за безработна /"жалко", че не и самотна майка/.

Само искам да вметна, че рядко някой, някъде ти обяснява на какви помощи и привилегии имаш право. Не като "самотна" майка, не като бременна жена, не като човек, който ражда един бъдещ данъкоплатец на тази държава, а като на човек, като на гражданин. За правата и помощите, които ми се полагат като бременна и родила жена, разбрах от една ромка пред АГ кабинета, когато бях бременна с първото си дете. Е, на тях има кой да им обясни явно, защото едва ли се ровят по сайтовете със законите на РБ, за да се информират, а и едва ли повечето от тях могат да четат. Та се чудя, до кога тази държава ще поддържа една и съща маса хора и ще лишава от права наистина самотните родители? Кога ще започне да измисля ПРИЛОЖИМИ закони и да ги спазва разбира се? И още куп въпроси, на които едва ли скоро ще получим отговор.

И като завършек на тази не толкова приятна история, бих искала да предложа една много лесна приложима промяна на закона. Право на помощи, гласуване на избори и изобщо за всякакъв вид държавни помощи, да се дават само на хора, които имат от средно образование на горе и поне 6 месеца  трудов стаж, но не в Бюрото по труда.

 

Росица Жорова, TrafficNews.bg