До съвсем скоро новините за пазара на сливания и придобивания в България не бяха особено вълнуващи. Огромната част включваха поредното зле прикрито дружество купувач, зад което прозира тандемът Делян Пеевски и Цветан Василев. А също и финансиране от контролираната от последния Корпоративна търговска банка, която благодарение на евтиния ресурс от парите на държавните дружества и политическите протекции се изкачи до четвърта по активи в страната, пише "Капитал".

След шумния раздор между двамата, довел до затварянето на КТБ, бизнесите в орбитата на депутата от ДПС (понастоящем кандидат) продължават да се нуждаят от финансов партньор. Дали частният сектор има желание да поеме политическия риск да се сдобият с такъв партньор с опит в разклащане на банки не е много сигурно. За сметка на това обаче дружества, за които доскорошният му партньор Цветан Василев твърди, че са на Пеевски, едно по едно намират пристан при (този път откровено държавната) Българска банка за развитие. Последният пример е строителната "Водстрой 98", която на 13 август, дни след назначаването на служебното правителство, сключва договор за 46 млн. лв. кредит от ББР. Това става, след като през пролетта банката рефинансира около 30 млн. лв. задължения на "Булгартабак холдинг", а през 2013 и 2014 г. ББР финансира с над 8 млн. лв. покупката на две мандри от "Лодис инвест" (чийто собственик беше Силвия Ботева, явявала се по търгове като представител на "Водстрой 98"). Все свързвани с Пеевски компании.

Малък и среден Пеевски

Така се оказва, че въпреки официалната мисия на държавната банка да финансира малки и средни предприятия тя е поела експозиция от над 80 млн. лв. към дружества, които трудно могат да се впишат в този профил. А освен това са и с топли връзки помежду си, както и с политик от управляваща доскоро партия, което няма как да не буди подозрение. Нещо повече - според последните отчети на ББР към юни общо отпуснатите от банката кредити към фирми са 680 млн. лв., от които 120 са отписани като обезценки. При това положение въпросният заем към "Водстрой 98" вероятно я превръща в една от най-големите единични експозиции на банката.

ББР не отговори на поставените въпроси с мотив, че не коментира кои са отделните й клиенти и своите експозиции към тях. "Българска банка за развитие има критерии, по които оценява кредитоспособността на всеки отделен клиент, и разглежда единствено икономическата логика и надеждност на проектите, с които кандидатства. В този смисъл отражение на визията на ръководството на ББР е да се кредитират единствено компании, които имат перспективни бизнес проекти, генериращи парични потоци, достатъчни за обслужване на задълженията им, и които в същото време предлагат обезпечения в размер на (минимум 120 на сто от главницата по всеки поискан заем", гласеше коментарът на институцията. Изпълнителният директор на "Водстрой 98" Момчил Борисов обясни, че не е бил в състояние в краткия срок от един ден да отговори на въпросите на "Капитал" (виж прикачения файл).

Големи и още по-големи дългове

Според публикувания в Търговския регистър договор за особен залог върху търговското предприятие между банката и компанията кредитът е разделен на два транша - инвестиционен за 37.5 млн. лв. и оборотен, който включва лимит за гаранции до 5 млн. лв. (с опция за увеличаване до 25 млн. лв.) и 3.5 млн. лв. оборотно финансиране. Не става ясно каква е целта на заема, но сумата подозрително се доближава до задълженията на "Водстрой 98" по баланс, което говори за вероятно рефинансиране на задължения. В отчета към края на 2013 г. банковите кредити са общо за 44 млн. лв., като от тях голямата част са към КТБ. От ПИБ има изтеглен инвестиционен заем за близо 4.5 млн. лв., оборотен заем от Общинска банка за 2.8 млн. лв. и две кредитни линии от Токуда банк за около 3 млн. лв. Според информация на "Капитал" и след затварянето на КТБ "Водстрой 98" дължи на банката 34.6 млн. лв., а дъщерното й "Промишлено строителство холдинг" - 27.8 млн. лв. Според отчета от затварянето на КТБ до края на годината падежират над 10 млн. лв. заеми от банката, които предвид специалния надзор е трябвало да се рефинансират другаде.

Срещу заема ББР освен залог върху търговското предприятие получава й залог върху пространен списък с активи. С неизвестна част от тях обаче вече са обезпечени другите кредити на дружеството, така че там тя ще стане втори поред кредитор след КТБ и респективно ПИБ.

За ББР ключовият въпрос дали ще може да си получава лихвата (3-месечен СОФИБОР с надбавка три процентни пункта, но не по малко от 6%), както и главницата на падежа през 2019 г., е не толкова какво е обезпечението, колкото как върви бизнесът. Тук може да има няколко сигнални лампички. На първо място, самият номинален собственик на "Водстрой 98" Иван Мирински в отговор на обвинения на Цветан Василев, че е "марионетка на Пеевски", заяви, че банкерът го е принудил да изтегли през "Промишлено строителство – холдинг" кредит в размер на 14 млн. евро, който "е бил усвоен и изцяло преведен на свързаните с г-н Василев и КТБ компании "Евробилд проект" ЕООД, "Рауърт овърсийз" СА, "Корект фарм" ЕООД. В момента дружеството ми дължи на банката 10 000 000 евро, които са използвани от фирмите на г-н Василев."

Ако Мирински казва истината, за ББР това би трябвало да значи, че в отчета на основното дъщерно дружество на "Водстрой 98" има дупка от 20 млн. лв. - задължение, срещу което не стои актив. Самият "Водстрой" пък въпреки удвоените приходи до 75 млн. лв., за 2013 г. отчита крехките 584 хил. лв. печалба, или около 30% от реализираната година по-рано. Освен това компанията има едва 3.8 млн. лв. капитал при над 130 млн. лв. задължения, от които 104 млн. лв. - текущи. Активите (основно вземания по обществени поръчки) също са в голямата си част текущи, но при тези изпилени резултати дори и провал при един търг може да се окаже проблемен.

От друга страна, ключово ще е дали компанията ще продължи да печели държавни поръчки. Справка на "Капитал" показва, че през последните няколко години консорциуми, в които участва "Водстрой 98", са спечелили обществени поръчки за почти 750 млн. лв.

TrafficNews.bg