Столичният кмет Йорданка Фандъкова срещу омбудсмана Мая Манолова. Това ще е големият сблъсък в битката кой да управлява София следващите 4 години. Със сигурност една от двете дами ще стане кмет, макар Манолова все още да не е обявила съвсем официално кандидатурата си. Още преди да се е разгърнала в цялата си прелест предизборната кампания на съперничките, вече е ясно на какво ще заложат. Фандъкова ще изтъква свършеното в София по време на нейните 2,5 мандата или 10 г., като кмет на София и ще говори с конкретика и самочувствие за продължаващите проекти за развитието на столицатаи новите такива.  Мая Манолова ще се представи, като носител на промяната, който може и ще разчупи статуквото за тези 10 г., през които Фандъкова е кмет.    

Фандъкова с нови хора и стари постижения

Фандъкова изрецитира вчера гръбнака на предизборната си програма още в момента, в който обяви, че ще участва в кметските избори. Сцената беше подходящо избрана – метростанция „България” на новата трета линия на метрото.

"Предлагам нов график за работа с нови идеи, нови хора и нова енергия", каза Фандъкова. Да се решат проблемите в кварталите, което все не се случва, ще е първата й задача. Вторият акцент в управленската й програма е столицата да стане зелен град. За целта се предвижда създаването на осем нови парка, замяна на дървата и въглищата с по-екологично отопление, по-чист градски транспорт и продължаване на работата по метрото. Третият приоритет е дигитализация на общината с цел по-голям контрол и удобство на гражданите.

Фандъкова не каза в понеделник какви промени предвижда в екипа си, но подчерта че очаква в гражданската квота на листата за общински съветници да влязат изтъкнати специалисти от различни сфери.

„Ще ги обявим, след като предложа на Изпълнителната комисия проект на листата. Хората, които работиха съвестно, а те не са малко, които допринесоха за това, защото работата за града не е резултат на работата само на един човек, всички тези хора ще продължат да работят”, каза Фандъкова във вторник пред бТВ.

Това ще са първите избори на които ГЕРБ ще се явят без Цветан Цветанов, който винаги е бил председател на предизборния щаб. Новите лица в бъдещия общински съвет ще заемат местата на неговите хора. За първи път Фандъкова ще прави сама листата на кандидатите за съветници.

Манолова ще "носи" промяна

Мая Манолова вече си има инициативен комитет, който ще я издигне, като независим кандидат. В писмото на комитета до медиите се изразява категорично очакване бившата червена депутатка да оглави и поведе промяната не само в София, но и в цялата страна. Инициативните комитети в цялата страна ще бъдат под надслов "Промяна за София и България". От Манолова се иска да стане "флагман на общонационално движение и да подкрепи независими кандидати за кметове и общински съветници в цялата страна". Подписани като поддръжници на готвещата се да кемтува омбудсман са актьорът Христо Чешмеджиев, певицата Кристина Димитрова, музикантът Дани Милев, режисьорът Максим Генчев, тенорът Калуди Калудов и педагогът Ирена Пейкова. Самата кампания на Манолова ще започне в четвъртък.

От БСП бавят топката с обявяването на подкрепата за Манолова. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви във вторник, че на 11 септември Градският комитет на партията ще обяви дали ще застане зад номинацията на Мая Манолова за кмет на София или ще издигне свой кандидат. Решението трябва да бъде потвърдено и от Националния съвет, насрочен за 15 септември.

Рано е да се разчита на социологически прогнози за да се предвиди резултата от изборите в София, тъй като самата кампания не е започнала. Две проучвания, едното от средата на август на „Маркет линкс” и на „Галъп Интернешънъл” от преди седмица дават предимство на Манолова пред Фандъкова, не само на първи тур, но и на балотаж. „ 40% от софиянци биха гласували за кандидат, който не е партиен", коментира пред БТВ социологът Добромир Живков от „Маркет линкс”.  Ако той е прав, изглежда че Мая Манолова ще може да се възползва от ефекта „Румен Радев”, когато на президентските избори за генерала гласуваха граждани определящи се като „десни”, само за да не стане президент кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева. Дали това ще проработи предстои да разберем след малко повече от два месеца.

Която и да спечели, управлението на София няма да е същото.

Кметът на София е фигура натоварена с много власт, но градът всъщност се управлява от Столичния общински съвет. Съветът приема наредби със силата на закон, бюджет, гонещ 2 млрд. лв, и без мнозинство в него, който и да спечели изборите за кмет, няма да управлява столицата наистина. В сегашния съвет заедно с ГЕРБ гласуват и голяма част от съветниците от бившия Реформаторски блок” заедно с тези от ВМРО, което гарантира пълен контрол.

За следващия общински съвет, според „Маркет линкс”, най-голямо доверие получава ГЕРБ с 22%, следван от БСП и „Демократична България” с 12%. Проучването беше направено и преди „демократите” да извадят своя кандидат за кмет архитект Борислав Игнатов. За сега партиите в „Демократична България” (ДСБ, „Да, България” и „Зелено движение”) изглеждат решени да подредят листа със съветници, които ще останат лоялни на бъдещата коалиция. Ако Мая Манолова разчита на подкрепата на БСП и не направи своя листа за съветници, социалистите ще натрупат гласоподаватели. Но, ако Манолова направи своя „независима” листа, която ще разчита на различни по-малки партии, включително и такива от бившия РБ следващият общински съвет трудно може да бъде предсказан. В такъв случай БСП може и да не дадат подкрепата си на бившия председател на парламента Мая Манолова по времето на правителството на Орешарски. Дори и БСП и Манолова да имат свои съветници в градския парламент, те трудно ще формират мнозинство и съответно трудно ще управляват.

Дори и Фандъкова да победи, ако „демократите” продължат с опозиционната си политика, ГЕРБ ще загуби комфорта си при управлението на София. Което може да е добре за гражданите, но може и да доведе до блокаж.

Съществува политическа конспирация, че Мая Манолова е подтиквана от ГЕРБ да се кандидатира за кмет на София и така да спре кандидат на „Демократична България” да стигне до балотаж. Въпросната версия е удобно извинение за „демократите”.

От друга страна всемогъщият премиер Бойко Борисов е в добри отношения с Манолова. Тя стана омбудсман с гласовете на ГЕРБ в парламента и то след аферата "Костинброд". „Когато ГЕРБ мечтаеше за отмъщение и имаше цялата власт да го свърши, заради инсинуацията в Костинброд, помните тази манипулация ни струва много проценти на ГЕРБ, Станишев и Мая Манолова занесоха сигнала на прокурорите. Помните ли за автобуси с двойни дъна, помните ли за какви лъжи се говореше. Тогава ГЕРБ искаше да отмъсти аз не дадох, казах им трябва ни такъв човек за омбудсман. И работихме прекрасно”,припомни във вторник премиерът.

„Така че Фандъкова с право ми се сърди, за това че е идвала много по-малко при мен (от Манолова б.а.) и много по-малко съм и помогнал по времето когато е била кмет“, каза още Борисов.

Каквото и да решат избирателите в столицата, няма как Фандъкова по магичен начин се сдобие с нови хора, които да заработят по нов начин без да допускат корупция и проекти, като ремонта на „Граф Игнатиев”. Той трябваше да бъде образец за нова градска среда, но вместо това влезе в софийския фолклор с драмата с пусналите доста кръв на минувачи разделители, станали известни  като „перките от акула” и фалиралите магазини и заведения по емблематичната улица, заради проточилия се ремонт.

Няма как и Мая Манолова да си откъсне опашката и да се разграничи от „Костинброд” и защитата на кабинета "Орешарски" за чиято цел дори се опита да сътвори чисто ново „гражданско общество”.  

Така, че гражданите на столицата ги очаква повече от същото.