Около 6.7 млн. лева ще струва организацията на изборите в чужбина, обясни Иван Кондов. В действие е логистика за изборните книжа и доставка на машините, подготвена и рубрика "Избори" на сайта на МВнР, такава информация ще бъде качвана на сайтовете, очакват се седмични брифинги за подготовката на изборите пред медиите.

Всяка седмица на сайта ще се качва информация с пандемичната обстановка в различните държави, очаква се голяма част от мерките да отпаднат - вечерни часове. Може обаче да останат ваксинационните паспорти и PCR-тестове.

"Някои държави са с разрешителен режим, други с уведомителен. 16 държави са разрешили до момента", обясни Кондов.

Калин Анастасов уточни, че 128 държави са помолени да дадат разрешение, 17 държави са дали разрешение, плюс Швейцария от сутринта. Великобритания, Белгия, Австрия, Испания, Швейцария, Турция, Северна Македония, Нидерландия и Финландия са дали своите разрешения.

В 67 държави ще се проведат избори, като броят на секциите е почти 570. Анализът на външното министерство сочи, че в около 300 от тях ще бъде проведен машинен вот. В Австрия са 11, в Обединено кралство - 61, Германия - 64, Гърция - 5, Испания - 35, Италия - само в три, Канада - 6, Нидерландия - 10, САЩ - 18, Турция - 46.

Предстои решение на ЦИК за начина и реда за доставяне на машините, имат ресурси да бъде изпълнени поръчки, ако се ангажират дори и с доставката. 24 са държавите, в които се очаква да има машинен вот, единствената държава, която отпада от последните избори заради тежка военна обстановка, е Индия.

Над 3000 български граждани се очаква да се включат в изборите, всички страни и секции с избори ще се спазват протоколите на съответните държави по отношение на противоепидемичните мерки.

От 23 май до 15 юни се приемат електронните заявления за гласуване на българите в чужбина.