Новият политически сезон започна с празна лява и централна част от залата на Народното събрание, а само ГЕРБ и "Воля" решиха да обявят приоритетите си за новата пленарна сесия.

БСП и ДПС не присъстваха, а Обединените патриоти решиха да не обявяват приоритетите си.

От най-голямата парламентарна група - на ГЕРБ, заявиха готовност да работят по промени в закона за съдебната власт, с които да се намери баланса за търсене на отговорност от тримата големи в съдебната власт, но и с притеснение от продължаващото отсъствие на червените от зала.

"Нашето присъствие в парламента не е нито самоцелно, нито опит да избягаме от проблемите на реалния живот", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя припомни, че предстоят избори за европейски парламент, а след това и за местна власт.

Дариткова намекна, че оставките в ГЕРБ от последните месеци не са предизборни и ако се налага ще продължат и след евровота на 26 май.

"Независимо от изборния резултат, ние ще продължим да демонстрираме висока обществена чувствителност. Желанието ни е да сформираме нов тип политически поведение", заяви тя.

Само преди дни премиерът Бойко Борисов заяви пред БНТ, че кабинетът няма да подаде оставка и при загуба на ГЕРБ на евровота.

"Властта не е привилегия, а отговорност. Ние сме длъжни да загърбим междуличностните и междупартийни конфликти. България е над дребните спорове и опити за евтини политическо дивиденти. Няма да се поддадем на изкушението да използваме омразата като аргумент срещу нашите политическо опоненти", каза Дариткова.

Другият партньор в управлението - Обединените патриоти не пожелаха да направят традиционната декларация с приоритети за старт на новия сезон. ДПС и БСП пък отсъстваха от зала, което прилича и при регистрацията.

Докато червените бойкотират вече трети месец работата на парламента заради несъгласие с политиката на мнозинството, ДПС отсъстват заради Рамазан. Така започна новата пленарна сесия на Народното събрание. Депутатите започнаха деня тържествено - с химна на България и на Евросъюза и продължиха делово - с декларации на парламентарните групи.

Другите, които решиха да обявят приоритетите си бяха от "Воля". Веселин Марешки в типичния си стил обяви, че българите вече не викат неволята, а "Воля", за да се справят с проблемите.