Пловдивчани знаем колко много заеми тегли община Пловдив през последното десетилетие. Заеми, които ще се връщат от нашите данъци, такси и цени, които плащаме на общината. Защото залогът за обезпечаване на тези заеми, са публичните вземания. С все по-увеличаващият се дълг на община Пловдив, неизменно ще се стигне до увеличаване на данъци, такси и цени на услуги. Много пловдивчани знаят колко струва да си вземат заверено копие от документ, който се намира в администрацията. Таксите се държат относително ниски, но цените на услугите се увеличават. Увеличават се и цените за синята зона, която става все по-обширна и с удължено време.

Нормално е общината да взема заеми. Но толкова много? Ненормалното е за какво се харчат парите.

Бюджетът на община Пловдив за 2021 година е интересен за четене и обмисляне. Например в Приложение № 3 – Разходи-Сборен бюджет, в графа 10.51, виждаме сумата от 245 028 /двеста четиридесет и пет хиляди и двадесет и осем/ лева за командировки в страната за 2020 година с преходен остатък. За краткосрочни командировки в чужбина са предвидени скромните 39 900 /тридесет и девет хиляди и деветстотин/ лева. Общо в бюджета на Пловдив са предвидени 359 400 /триста петдесет и девет хиляди и четиристотин/ лева за командировки. Преди време в бюджета се посочваха и представителните разходи /за кафета, цветя и прочие/, но явно вече не е уместно да ни информират за подобни „дребни” разходи.

Излезе и информацията, че Общината закупува 2300 сим-карти за 310 000 лева за свои служители. Няма лошо, нека да говорят. Лошото е, че качеството на административните услуги не е добро. Лошото е, че затъваме в заеми, а администрацията се разраства все повече с хора, посочени от управляващите партии, при все по-малък коефициент на полезно действие. Парите се разходват безразборно и на практика безполезно. Един от примерите е стоящите като паметници по спирките автомати за билети.

Пари в община Пловдив има. Проблемът е, че огромната част от тях отиват за издръжка на администрацията. Граждански договори към „наши” хора дублират длъжности в администрацията и източват бюджета.

Този проблем стои пред голяма част от общините. Затова и трябва да бъде решен законодателно, чрез промени в законите. Забрана за граждански договори, които дублират дейности в общините или други администрации, ограничаване на командировъчни, представителни и пари за семинари. Намаляване на броя общински служители, като се оставят тези, които работят, с достойни възнаграждения. Защото се превърнахме в държава, в която партиите използват държавните и общински ресурси за хранилка за свои кадри. Трябва да се търсят компетентни хора за поста, а не пост за некомпетентните калинки. И това трябва да стане в законодателството!

България има нужда от Възраждане!

Възраждане е с номер 5 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!