Лидерът на партия „Български възход“ Стефан Янев, определено е лице, различно от тези, с които сме свикнали да ни облъчват по време на зачестилите предизборни кампании. Той е с ясен и точен изказ, никога не си служи с шаблони, доказал се е като човек, който отстоява позициите си. През годините е показал, че за него е от значение общото благо, а не личният или партиен интерес. Стефан Янев е личност, която никой не може да обвърже със скандал или да посочи като корумпирана. Напротив – той е лидерът, който си позволи да каже „Не“ на мафията и да поведе служебен кабинет, който да постави начало на борбата с корупцията. Точно той бе този, който като министър на отбраната не се пусна по удобното течение, а вместо това гласно обяви какви са интересите на родината и как те трябва да бъдат бранени, дори това да не се харесва на мнозина. Ето защо не е изненада, че кампанията на „Български възход“ стартира с конкретни послания, с опит политиката и хората да кръстосат интереси, така че най-сетне да видим на политическия небосклон една ярка звезда, която да свети различно от безпощадно слугуващите на чужди интереси субекти. Потърсихме за интервю г-н Янев, който е много зает и обикаля из страната за лични срещи с гласоподавателите, но въпреки това отдели време и за нас.

- Г-н Янев, какви са впечатленията ви  от срещите из страната? Кое тревожи най-много хората?

- На първо място, разбира се, е тревогата от растящата инфлация и цените на продуктите от първа необходимост, вследствие на повишените цени на горивата и енергийните ресурси. Хората се притесняват от това какво ги очаква през предстоящия зимен сезон. За да бъде намерен траен изход от създалата се ситуация, е много важно следващото правителство да подходи държавнически и да предложи решения с дългосрочна визия, за 10-15 години напред. Ние от партия „Български възход“ ще работим точно за това.

- Кампанията на „Български възход“ при засилен интерес, но много от гласоподавателите се колебаят, какво бихте искали да кажете точно на тези, които не са решили за кого да гласуват?

- Аз предпочитам да убеждавам не с думи, а с действия. С работата си дотук съм доказал, че мога да постигам резултати и съм сигурен, че хората видяха ясно постигнатите успехи по време на служебните правителства, на които бях министър-председател.

- Какво ви е мнението за социологическите проучвания. Всички те сочат, че вашата формация със сигурност попада в следващото Народно събрание.

- Убеден съм, че „Български възход“ ще бъде част от следващия парламент, защото предлагаме реална политика с реални резултати.

- Чуват се много критики - че сте русофилска организация, че посланията ви са опасни, откъде идват подобни твърдения?

- Откъде идват подобни твърдения ще трябва да попитате тези, които ги разпространяват. Това, което ние изповядваме, са традициите и това генетично наследство на българина, който ние трябва да приемем от дедите си и да предадем на нашите деца. Идеологически наричаме проекта си национален консерватизъм. Национален от гледна точка на идеята за развитие и защита на националната държава България, за да я има, за да може нашите деца и внуци да се развиват тук. Консерватизъм именно от гледна точка на традициите – спазването на правилата, законите и най-вече българската традиция, духовност, българските изконни ценности като дом, семейство, род, училище. Това е смисълът, който отправяме към нашите последователи и симпатизанти, защото вярваме, че опитът от миналото, който ни е превел през вековете и е помогнал да имаме собствена българска държава, както и дългосрочното планиране на бъдещето, са нещата, които трябва да ни водят напред. Ние сме направили нашия избор – членството ни в Европейският съюз и НАТО са безспорни. Трябва, обаче, нашият глас в тези организации да се чува по-силно, да отстояваме националния ни интерес. Решени сме да работим за засилване на лидерството, както на България в ЕС, така и на ЕС в геополитически план. Само със силен ЕС може заедно като общност да преодолеем кризите и предизвикателствата сега и занапред.

- В Бургас заявихте, че партията ви има за цел да създаде отговорни държавници, така че след време България да е най-доброто място за живеене. Как обаче ще облечете в конкретика тази сериозна заявка – какви са първите 3 неща, които са най-важни да бъдат предприети в краткосрочен план?

- Демографска политика, справедлива данъчна система и реформирана администрация. Това са дългосрочни цели. Ние от "Български възход" се стремим да постигаме тези дългосрочни цели, които няма да доведат до бързи ефекти и предизборни дивиденти. Това е разликата между политиците и държавниците. Държавниците си поставят дългосрочни цели, а политиците не действат в по-широк хоризонт от един мандат. Време е България да започне да плува срещу течението. Необходимо е да загърбим досегашните практики, да търсим това, което ни прави по-силни и ни води към по-добри решения – в икономическата и геополитическата среда, а това означава да използваме ефективно всички ресурси, с които разполагаме – кадрови, икономически, природни.

- Може ли държавният глава Румен Радев да вдигне телефона и да ви каже как да действате в определена ситуация? „Български възход“ президентската формация ли е?

- „Български възход“ е автономен политически субект, а не е президентски такъв. Аз се надявам да стане формацията, която ще обедини истинските български патриоти, за разлика от декларативните. В крайна сметка по-важното е, че ние отправяме апел към всички български граждани, без да се интересуваме от тяхната политическа ориентация – ляво или дясно и тези стереотипи на мислене и говорене, които чуваме в последно време. Ние се интересуваме от всички български граждани, от българските предприемачи, които смятат, че само заедно може да постигаме успехите, така че България да е в състояние да реализира собствения си национален интерес и да върви към развитие и благоденствие.

- Заговорихте наскоро за „политическа шизофрения“, ширеща се у нас. Какъв е лекът, изобщо наличен ли е такъв?

- Повече от 30 години правим едно и също в политически план и чакаме различен резултат. Какво имам предвид? Политиците са активни преди избори, след което обикновено не чуват гражданите. Връзката между политици и гражданско общество е скъсана. Ние се опитваме да върнем гражданския импулс и връзката с партията да бъде жива. Това е и в основата на идеята за създаване на Етичен съвет, която предизвика множество разнопосочни реакции. Бих искал отново да обясня, че идеята за Етичен съвет е надпартийна. Тя не е свързана непременно с партия „Български възход“. Това е предложение към гражданското общество да избере своите лидери, били те църковни, от бизнеса, БАН, синдикатите – хора с изградени морални качества, които да бъдат морален коректив на целия политически живот. Поставяйки се като такъв, те ще могат да коригират и определят поведението на депутатите и резултатите, които постигат. На практика, без да променяме Конституцията, ще имаме своеобразна Горна камара на Народното събрание. Разбирам, че това е нова идея, която се нуждае от много разяснение, защото на пръв прочит предизвиква много въпроси, но в крайна сметка аз съм го казвал и друг път пред българските граждани – аз имам идеи, които не мога да реализирам сам. Трябва да търсим поддръжници и съмишленици, за да ги реализираме. Няма как сам да реализирам всички мои идеи. Винаги съм работил в екип и колкото по-голям е той и колкото по-активни гражданското общество участва в него, толкова е по-голяма вероятността да успеем.

- Потопът в Карловско извади наяве замитани под килима проблеми, тлеещи от дълги години. Какво бихте направили в случая, ако вие бяхте премиер?

- Най-важното е да се помогне на бедстващите хора. Те имат нужда не само от храна, вода и подслон. Те имат нужда от здравни грижи, подкрепа и помощ, за да възстановят домовете си. В първите часове след ужаса, който остави след себе си водната стихия, действията на институциите бяха бързи и адекватни. Най-важното е, че не допуснаха да има жертви. В такива случаи е необходимо да се действа бързо, с по-малко административни формалности. Природната стихия, съчетана с човешката небрежност и престъпното неглижиране на изсичането на горите, непочистването на коритата, води до съсипване на човешки съдби. Ето защо е необходим сериозен анализ и начертаване на превантивни мерки, за да не се изненадваме всеки път.

- Коментарът ви за развитието на войната в Украйна и какво можем да очакваме там до края на годината – ескалация или мирни преговори?

- Живеем в 21 век, живеем в Европа. Както заявих от началото на конфликта, най-верният път за решаване на конфликти е дипломацията. Силно се надявам, че двете страни ще седнат на масата за преговори и ще намерят верните решения.

- В каква физическа форма се намирате и ще съумеете ли да обиколите цялата страна по време на кампанията?

- Това е моята първа предизборна кампания като лидер на партия. Аз пътувам и се срещам с хората в малки и големи населени места много преди да започне кампанията. И вярвам, че това трябва да е постоянен процес. Ще вложа максимални усилия, за да обиколя страната. По-скоро факторът време, а не физическата форма е предизвикателство. Нека да се върнем на географията, защото много често си внушаваме, че България е малка държава, но всъщност въобще не е така. Работим на пълни обороти и ще продължим да го правим, защото за нас е важен възходът на България.

 Коалиция „Български възход” е с номер 15 в интегралната бюлетина на вота на 2 октомври.

Купуването и продаването  на гласове е престъпление!