Вече сме в ключов цайтнот относно машините за гласуване в чужбина. За това предупреди пред БНР Стефан Манов, член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

Той заяви, че машините за чужбина още не са програмирани.

Аз не чух ЦИК да се похвали, че те са готови и чакат на склад, отбеляза Манов.

По негови думи почти нищо не върви по план. И тези избори са огромно предизвикателство.

Според него в първите седмици на своя мандат ЦИК е допуснала "няколко крупни грешки". Той изчислява, че забавянето към днешна дата е три седмици.

Относно информационната кампания Манов заяви, че тя е лошо организирана.

"100 машини за страната са 3 средно на избирателен район. Това няма да позволи в рамките на десетина дни хората да пипнат и видят една машина", посочи той.

По негови думи още на 13 май Общественият съвет на ЦИК е изпратил своите препоръки за организиране на разяснителна кампания.

"Какво приложение за мобилен телефон или симулатор на сайта на ЦИК ще помогне на хора, които ги е страх да си получават пенсията чрез банкомат и ходят и се редят на огромни опашки в COVID ситуация по пощите?", изрази недоумение Манов.

Според него демонстрационни машини е трябвало да бъдат поставени именно в пощите.

Той подчерта, че ЦИК и РИК не са специализирани в рекламния бранш и е трябвало да бъде наета специализирана фирма, която да извърши истинска рекламна кампания, както се рекламира нов продукт на пазара.

За една бройка машинното гласуване щеше да катастрофира, отбеляза Манов.

Според него търговският спор между ЦИК и "Сиела" "не прави чест и на двете страни". По негови думи представител на фирмата е бил на среща с новия състав на ЦИК още на 13 май, остават неясноти защо не са се разбрали тогава и защо обществената поръчка е била обявена чак на 4 юни.

Манов разкритикува ЦИК и за това, че в началото на своя мандат е излязла с грешни послания за регистрация по настоящ адрес заради гласуването на 11 юли, като още тогава е било ясно, че това е нон сенс.

Относно злоупотребите с изборните гласове Манов отбеляза, че достъпът до наблюдение върху изборния процес непропорционално е бил ограничен и сведен само до компютърни специалисти.