Мисия невъзможна изглежда съставяне на правителство с прогнозното разпределение на мандати според данните от екзит половете на социологическите агенции.

Според данните на Алфа Рисърч, ГЕРБ печели изборите с 25,7% или с другите думи взима 70 депутати след приравняване на процентите.

Резултатът за БСП е 17,6, което им отрежда 48 народни представители. На трето място за момента, поне според тази социологическа агенция е партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Шоуменът има реалистичната възможност да вкара 41 души и дори повече според някои изследвания. 

30 души е възможният резултат за ДПС с 11% подкрепа днес. Петото място на Демократична България идва с 28 места в Народното събрание. По 12 места пък се падат на Мая Манолова и Отровното трио с "Изправи се! Мутри вън! и 11 на ВМРО, като партията на Каракачанов за момента е на ръба.

Това на практика значи, че е изключително трудно да се сформира правителство, ако лидерите на партиите удържат на обещанията, дадени в предизборната им кампания. Лидерите на Има такъв народ, Демократична България и Изправи се! Мутри вън!  са декларирали, че няма да се коалират с партията на Бойко Борисов. 

Така например на ГЕРБ не стига подкрепата на сегашния партньор ВМРО. Малко вероятно е Демократична България да влезе в коалиция с тях, както и "Изправи се! Мутри вън!, тъй като и двете формации градиха своята платформа в антиГЕРБ реторика. Бойко Борисов пък едва ли ще се коалира с различни от десни формации, така че БСП и ДПС са по-скоро невъзможен избор. 

На БСП също не достига подкрепа в левия спектър, а партията няма заявки за съюз с никой от евентуалните участници в Народното събрание. 

Слави Трифонов, който взима завидни места в парламента, е третият възможен мандатоносител. Той обаче бе категоричен, че няма да се коалира с Бойко Борисов, Корнелия Нинова, нито с Мустафа Карадайъ. Проблемът е, че дори всички влизащи освен тях партии да се разберат с Трифонов, пак не достига минималния брой на депутати от 121 души за съставяне на правителство. 

Вижте двете графики на TrafficNews за прогнозната подкрепа и колко депутати може да вкара всяка партия.