„Здравната криза е на плещите ни и започва да тежи. От 13-ти март миналата година нашият бранш функционира в рестрикции – затваряне, зелени стификати и други. Ние работим на 20 на сто капацитет и със 100 % разходи”, заяви председателят на Българската асоциация на ресторантьорите Ричард Алибегов на среща в Пловдив между представители на бизнеса с кандидатите за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС.

Според него мярката „60 на 40” задължително трябва да остане поне още една година. Трябва да се има и предвид, че в западните страни тя остава една година или шест месеца след като са приели, че при тях кризата е приключила.
„Тази мярка в стария й вариант, който бяхме приели през 2020 г., е жизненоважна за бизнеса, за да можем да запазим служителите”, категоричен бе Алибегов.

Той коментира и моментната ситуация със зеления сертификат. „За съжаление той бе въведен по начин, по който беше опорочен”, сподели още председателят на Българската асоциация на ресторантьорите. Като пример той посочи, че в други европейски страни този сертификат се въвежда при 60 % ваксинирано население, за да се вдигне този процент, а в България бе въведен едва при 20 на сто ваксинирани.

Алибегов изрази мнение, че тестовете, които Европа така или иначе заплаща, наистина трябва да станат безплатни и достъпни. Той подчерта, че другият голям проблем, който застрашава бизнеса и се нуждае от решение, е този с непрекъснато растящата цена на електроенергията и непоносимитие сметки за ток.

„Събраха се много неща за нашия бранш и не виждаме светлина в тунела. Расте броят на служителите ни, регистрирани в бюрата по труда. Ако след изборите не се сформира правителство около ГЕРБ, много колеги ще фалират”, допълни той.

Думите му бяха подкрепени и от председателя на пловдивската секция на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Енчо Енев. „Проблемите са големи, браншът е обезверен. Много колеги пускат кепенците. Тук е мястото да им вдъхнем кураж”, каза той и поиска ГЕРБ-СДС да подкрепят исканията им.

Запазването на 9% ДДС за бранша е изключително важно. Това е работеща мярка, заявиха още участниците в срещата.
От своя страна вторият в листата за Пловдив-град инж. Иван Тотев подчерта, че ГЕРБ има ясни политики и веднага след изборите ще предложи конкретни мерки за подкрепа и справяне с кризите. Той припомни, че именно правителството на ГЕРБ е въвело 9-процентната ставка за бранша.

„Оптимист съм, че ще имаме силен глас при въвеждането на политики, които ще дадат въздух на бизнеса”, заяви още инж. Иван Тотев.

На срещата присъстваха още Радомир Чолаков, доц. Стефан Шилев, Йордан Илиев и други кандидати за народни-представители от ГЕРБ-СДС за Пловдив-град.

На изборите на 14-ти ноември ГЕРБ-СДС е с номер 32 в бюлетината.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!