Първата политическа сила коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара 62 мандата, ако прогнозните данни на социологическата агенция "Алфа Рисърч" се потвърдят. Това е с 13 народни представители по-малко, отколкото на предходните избори на 4 април. 

59 депутатски кресла ще има резервирани за "Има такъв народ", като партията на Слави Трифонов бележи увеличение с 8 мандата. БСП ще вкарат само 37 народни представители, което е с 6-ма по-малко от предходния вот. в 46-тото Народно събрание ще влязат и 37 души от Демократична България, като сините вдигат своето представяне с 10 души и бележат най-силно увеличение на подкрепата си. 

ДПС успяват да вкарат 31 депутати според прогнозата - с 1 повече от 45-тото Народно събрание. 

На последно място, но с устойчив брой места в парламента, се нарежда "Изправи се! Мутри вън!". 

Според прогнозата на "Алфа Рисърч" излиза, че т.н. партии от протестите нямат достатъчен брой гласове за мнозинство. Партията на Слави Трифонов не може да събере повече от 110 депутати, ако разчита на подкрепата на Демократична България и Изправи се! Мутри вън!.

Така Трифонов ще трябва да разчита на гласове от ГЕРБ, БСП или ДПС. Това по-скоро сочи, че правителство трудно ще бъде съставено.

ГЕРБ също не разполага с естествени партньори, след като Патриотите не успяха да пробият 4%-ната бариера. БСП и ДПС бяха посочени като нежелан партньор от останалите партии след предходните избори и ако това се повтори, те също нямат място в Министерски съвет. 

Предварителните резултати са красноречиви, но дори да има изменения във финалните проценти, изборната математика сочи, че правителство със солидна подкрепа няма да има, без партиите да прескочат досегашните си позиции на нежелания за коалиции.