-Г-жо Каназирева, с какво е по-различна тази предизборна кампания от предишната, която бе само преди три месеца. Виждаме поведението и артикулацията на политическите формации, което е много по-различно, включително и на ГЕРБ.На какво се дължи това?

- От страна на ГЕРБ, както и от моя страна като водач в Пловдив област, кампанията не е по-различна. Правя това, на което винаги съм залагала – работата, свършеното и решаването на проблемите за региона и хората.  В момента колкото и да се опитват да зачеркнат свършеното досега и то с труда на страшно много хора, никой не може да отрече, това което се случи за нашия район през последните години.

Започнаха ремонти в инфраструктурата за над 200 км пътища, отделно в сферата на околната среда и водите бе постигнато нещо, което никой преди това не си представяше, че ще се случи: спирането на кариерите над Белащица и биоцентралата в Труд, проблемите с минивеца край Брестовица, които бяха изкарани на повърхността. Отделно организацията и работата, която свършихме по време на пандемията и подготовката на нашите болници, за да преминем по-леко през епидемията.

Колкото и да искат -  не могат да затрият този труд . Нашата кампания отново е позитивна и акцентира върху това, което трябва да се случва.  В същото време на национално ниво - единствената задача на служебното правителство е да генерира ежедневни скандали и да поддържа линията на омраза, реваншизъм и разделение на обществото.

Била и от двете страни – в местните избори съм била като конкурент на ГЕРБ, но аз винаги съм имала златно правило да не обиждам лично, не мразя и не смятам, че с омраза може да се направи нещо градивно.  Тази линия на пълно отрицание, генерира подкрепа за някои партии, които могат да трупат дивиденти само чрез нея. Но от друга страна тя отблъсква  нормалните хора и предизвиква апатия в тях.  Наистина, ако има нарушения – нека въпросните лица да си понесат своят отговорност.

Аз не съм партиен член, никога досега не съм участвала в управлението на страната, освен през последната тежка година и половина като областен управител. Като млад, образован, демократично настроен, десен и работещ човек, като човек, който няма от какво да се притеснява, категорично не мога да приема това което се случва- омраза, реваншизъм, отричане на всичко направено, зачеркване на труда на много хора, връщането ни към едни забравени мракобесни времена преди 90-та година. Затова днес съм мотивирана още повече да бъда водач за нашата област.

В Пловдивска област аз се изправих срещу редица икономически интереси, като хванем проблемите в Лъки, биоцентралата в Труд, кариерите в Белащица. Навсякъде може да има корупция, за да се прокара един или друг интерес. Но когато имаш воля, ти прекъсваш този цикъл и преустановяваш проблемите.

Но за това трябва да има доказателства, а не просто да хвърляш „бомби”. Правителството се превърна в един жълт сайт, който генерира скандали без да има каквито и да е доказателства. Само и само да се омаскари противника, в случая - единствената дясна коалиция в България.  Това е печелившо краткотрайно. Утре то ще донесе само негативи и то на всички нас

-ГЕРБ неведнъж заявиха, че проевропейският път на България е на кръстопът, къде е проблемът?

-Страшното е, че ставаме свидетели на изместване на правилния път на развитие на България. Страната се управлява от най-радикалното крило на БСП, ако погледнем назначенията, това са все хора с принадлежност към Държавна сигурност.  Може и от тях да има много свестни хора, но нека не се връщаме 30 години назад. Не може и т.нар. градска десница да стои и  мълчаливо да работи рамо до рамо с тези хора.

-Виждаме в служебното правителство хора от БСП, близки до Демократична България… Как си обяснявате тази колаборация между наглед непримирими опоненти?

- Това е абсолютно лицемерие. Не може да предлагаш промяна в Конституцията и лустрация, а в същия момент да мълчиш и да работиш с хора, принадлежащи към ДС и то от най-мракобесните времена на България.

Тази линия на реваншизъм и типично комунистически прийоми са извън разбирането ми за проверопейска политика и демократичното развитие на страната. Сигурна съм, че след една година това ще се обърне срещу самите тях.

Не може Мая Манолова да се пише за ново лице, при положение, че е участвала в Тройната коалиция, в правителството на Орешарски, самата тя предложи Пеевски за шеф на ДАНС, заедно с Антон Кутев, който сега е говорител на служебното правителство.

А градската десница, които говорят за управлението на Борисов?  Ще им припомня, че те  са подкрепяли или са участвали 8 години от общо 12 години управление на ГЕРБ чрез Синята коалиция и Реформаторски блок. Самият Христо Иванов бе министър в един от кабинетите на Борисов.  Или разчитат на слабата памет на хората, или просто наистина, това е едно абсолютно лицемерие.

-Темата, която приковаваше вниманието в 45-ото Народно събрание бе за промените в Изборния кодекс. И до днес виждаме, че проблемите с машинното гласуване не са решени…

-В 45-ото Народно събрание, в което т.нар партии на промените, които обаче са стари лица с нови лозунги, реално направиха само една промяна в Изборния кодекс, а тя е толкова осакатена, а дори и противоконституционна, свързана с машинния вот.

На практика избирателното право, което трябва да е равно между всички граждани, с тези промени не е такова. Хората са разделени на секции – с под 300 и над 300 избиратели, където ще има машини. Т.е. правата на едните, не са като на другите.

Машинният вот нареди България  до страни като Индия, Венецуела, Бразилия, Бутан… Нито една европейска страна няма изцяло машинно гласуване. Видяхме какво се случи в Нидерландия, Ирландия и Германия. Немският конституционен съд категорично отхвърли изцяло машинното гласуване със свое решение.

Този сбор от партии – Шоуто на Слави, Мая Манолова и т.нар. градската десница  създаде само един закон и той е абсолютно осакатен и ще нанесе щети за в бъдеще. Да видим обаче кой ще понесе отговорността, ако Конституционният съд излезе с решение срещу тези промени. Ще има огромен хаос, особено със секциите в чужбина. Рискът едни и също хора да гласуват по два- три пъти е огромен, защото там няма активна регистрация и списъци. В Турция има 112 секции, с един автобус те могат да обикалят и да гласуват по няколко пъти, а никой не може да ги спре. След това може постфактум ГРАО да направи проверка, но вече изборният резултат ще е отчетен, а мандатите разпределени.

Некомпетентността е изключително голяма, виждам едно голо самочувствие и спиране на важни проекти за България. Пак казвам – всички виновни, ако има нередности, трябва да си понесат последствията, но не може да блокираш работата на цялата държава, това не е отговорно държавническо поведение.

-Всички тези действия и на служебното правителство, и поведението на трите партии прелюдия към едно общо управление ли е, ако съберат 121 мандата?

- И това няма да им стигне и ще опрат до гласовете на ДПС или БСП. Очаквам безпринципно управление, ако се стигне до този сценарий, а то няма как да продължи дълго. Това ще доведе до нестабилност в страната и нови избори, като ще спре развитието на страната.

-Може ли България да си позволи трети парламентарни избори в рамките на една година, ако не се състави правителство в 46-ото Народно събрание?

-За мен не! Още след предишния вот имаше възможност да се състави правителство. Вижте, в Европа цел номер 1 навсякъде бе преодоляване на последствията от пандемията – здравни, социални, икономически мерки се гледат и прилагат.  Вместо обаче у нас това да е фокусът на всяка политическа формации, видяхме че партиите се занимават само със себе си. Ако видите партийните платформи те са само анти и против и няма нито едно нещо „за”.

- По време на една от комисиите за ревизията на управлението, която получи нарицателното „Комисията Манолова”, казахте, че сте за първи път депутат, но за вас това не може да е парламентаризъм. Защо решихте да се включите и в тези избори и да сте водач на листа?

-Това бе едно огромно разочарование, защото за мен това бе всичко друго, но не и парламентаризъм. Цялото мероприятие имаше една цел – да вдигне рейтинга на Мая Манолова.

Съгласих се да участвам на тези избори, защото считам, че борбата ще е ценностна -  дали България ще има дясно, проевропейско правителство или се връщаме към едни забравени, болшевишки времена, прокарвайки се интереси, които не са съвместими с моите убеждения за демокрация и европейско развитие на страната.

Изключително важно е всеки да гласува и всеки да избере пътят, по който иска да върви България. Въпреки приказките, че не съществува ляво и дясно, това не е така. Има и дясно, и много ляво, което граничи с този реваншизъм, който наблюдаваме в момента и е характерен за други времена.

ГЕРБ е единствена дясна, проевропейска партия, която се ползва с голям авторитет сред всички европейски лидери.

ГЕРБ е с номер 5 в интегралната бюлетина! 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!