МВнР и нашите дипломатически консулства в чужбина успяха да се справят с изборите зад граница. Всичко свързано с логистиката и организацията на изборите е свършено. Това заяви ръководството на работна група „Избори“ в Министерството на външните работи, което даде брифинг във връзка с организацията на вота зад граница за президент, вицепрезидент и Народното събрание на 14 ноември 2021 г.

Около 1 милион и 300 хиляди бюлетини, изборни книжа, са изпратени от България в рамките на последните 8 дни. Всички са пристигнали по местоназначението си, предаде БНТ.

"Осигурили сме помещенията, осигурили сме технически средства, бюлетините са изпратени, машините на много места са пристигнали. Първият кръг от изборите ще се проведат в една спокойна обстановка. Осигурили сме възможността за един честен и демократичен вот", съобщи Иван Кондов, председателят на РГ „Избори“ и постоянен секретар на МВнР.

Към този момент няма условия за възпрепятстването на изборния процес като изискване на сертификат за гласоподавателите. Такова условие има в отделни държави, но те се отнася само до членовете на секционните избирателни комисии.

Машинно гласуване ще се осъществи в 21 държави. Най-много машини ще изпратим в Турция - 48 секции ще има 96 машини. На второ място е Обединеното кралство с 46 секции и 96 машини, а на трето Германия с 42 секции и 84 машини.

За изборите "2 в 1" ще бъдат използвани 416 машини в 208 секции. Общо 751 секции са разкрити в 68 държави.

Над 4 хиляди души са членове на секционните избирателни комисии зад граница, близо 3 хиляди от тях са представители на нашите съграждани, които живеят в чужбина.

Голям проблем остават сроковете, предвидени в Изборния кодекс, създаден когато в чужбина е имало много по-малко българи в чужбина, допълни Кондов.

"Изправени сме пред огромен брой секции, стотици хора, които трябва да изпратим оттук, огромен брой изборни книжа и вече се вижда как сроковете, предвидени в ИК не са достатъчни. Трудности срещаме със сроковете за назначаване на членовете на СИК. Много късно се назначават представителите на партиите. Късно получихме и машините за гласуване. Въобще всички срокове са много кратки, при утроен, може би учетворен обем на работа. Същите хора правят много повече за същото време", допълни Кондов.

Най-доброто решение на проблема е следващото Народно събрание да приеме гласуване по пощата, което наистина ще бъде "един скок в организацията", посочват от външно министерство.

Липсата на обучение на членовете на СИК и закъснелите методически указания също създават проблеми при организацията на изборите, поясни Иван Кондов.

Притеснения има и относно провеждането на втория кръг на изборите, ако има такъв. Проблемите остават в сроковете, които са много кратки.

"Наистина ако не получим изборните книжа и машините до сутринта на вторник, 16 ноември, ще ни бъде много трудно да гарантираме доставката на всички тези изборни книжа навсякъде в срок", изрази своето притеснение Иван Кондов.

ЦИК би могла да призове секционните избирателни комисии да броят първо протоколите за президент и вицепрезидент, за да могат тези резултати по-бързо да бъдат отчетени, допълват от МВнР.

"Няма решение за машините за втория кръг. Неофициално ние знаем, че ще трябва да изпратим още 416 машини, което ще бъде сериозно предизвикателство, тъй като засега не е намерен начин софтуерът на машините, които вече сме изпратили, да бъде преформатиран на място", заяви Иван Кондов.

Проблематичните дестинации за доставка на бюлетини са Нова Зеландия, Австралия, част от Африка, част от Западното крайбрежие и Централните щати и Канада.

И към още едно предизвикателство - връщането на изборните книжа, които съгласно ИК се връщат с придружена дипломатическа поща:

"Ще има секции, които ще връщат по около 40-50 кг ръчен багаж на човек, което ще бъде качено на борда", посочи заместник-председателят на РГ „Избори“ Калин Анастасов, извънреден и пълномощен посланик на България в Армения.