"В нашата нация има много повече болни от страх, отколкото от коронавирус. И по света е така. Колкото повече ваксинирани, толкова по-спокойни ще сме. Щеше да е по-приемливо преди месец или два бъде обявено от коя дата ще действат нови мерки. Съдбата на европейците е да се ваксинират, а ние отиваме в храстите. Борисов направи най-умерената и без крайности антивирусна политика". Това заяви в "Офанзива" социологът Андрей Райчев.

Той каза, че общественото мнение е разпънато между две неудовлетворителни крайности.

"Изборът е между гей с маска срещу фашист с конспиративна теория. От една страна са хора с маски, които приканварт да се спазват мерките, а другите твърдят, че пандемията не съществува. Явно ще е нещо по средата, това ще го реализира следващото правителство", коментира той.

По казуса с двойното гражданство на Кирил Петков Райчев смята, президентът е намерил е силен играч в лицето на Петков и е проспал, че е с двойно гражданство.

"Електоралните нагласи на българите не са се променили. Протестърският резултат разменя гласове, няма приток отвън. Ако някой се отвращава от канадския гражданин няма да отиде при ГЕРБ, а при друга протестърска партия", сподели социологът.

Той смята, че за протестърите казусът с гражданството е заяждане. А импийчмънтът е пропаганден лозунг.

"Постиженията на протестърите варират общо около 35%, на ГЕРБ заедно с ДПС също стигат до 35. БСП ще решава. Ако постигнат второ място, ще има инициативата за правителство. Така партии, които са ги отхвърлили като чумави, ще трябва да ги поканят за преговори", коментира той.

Според него "Продължаваме Промяната" не е партията на президента, но определено е пропрезидентска.

"Не ми се вярва Радев да направи партия, този знае, че всеки президент с партия умира", смята социологът.

По думите му изолацията на ГЕРБ е частично пробита чрез кандидат-президента им проф. Герджиков.

"Те трябва да променят реториката си, все още си позволяват подигравки и остри изказвания, народът се умори те да са на власт. Да си спомним как БСП излезе от изолация с конструктивен език и критични бележки", подчерта Райчев.