"Няма място за старите кучета" отдавна не е просто филм. Заглавието му се е превърнало в нарицателно. Нарицателно, което важи в пълна сила за политическата ситуация у нас.

В БСП няма място за старите лидери. Ясно го показва историята. Нито един бивш председател не успя да запази позициите си. Освен Сергей Станишев. За трети път силните не успяват да избутат президента на ПЕС от сцената.

Можем да върнем лентата още до 1996 година, когато Жан Виденов подаде оставка като лидер на партията и като министър-председател. След този ход, Виденов тотално напусна политическата сцена, казват – по собствена воля. До 2009 година все пак остава член на партията, после напуска изобщо.

Веднага след Виденов, на мястото му сяда Георги Първанов. Той се оттегля от председателското място в партията, защото е избран за президент. С активната подкрепа на Първанов лидер на червените стана Сергей Станишев. За цели 13 години, а тези 13 години обаче никак не бяха безпроблемни за Станишев, най-вече именно заради Първанов.

След като през 2012 година бившият държавен глава напусна "Дондуков 2", реши да се върне на "Позитано 20". Не като редови член, а атакувайки председателското място на партията. На тежък конгрес през 2012 Станишев и Първанов се изправиха в битка за лидер. В последния момент Първанов си направи отвод. Но все пак не даде заден ход. През цялото време между двамата течеше противоборство. Развръзката дойде през пролетта на 2014 година, когато Националният съвет на БСП изключи Първанов, Румен Петков и хората им от партията. Официалната причина – системното нарушаване на правилата. Неофициалната – действията на бившия държавен глава и хората му по собствения им проект АБВ.

"Превръщането на Националния съвет в другарски съд, революционен трибунал, в инквизиция или както щете го наречете е просто израз на страх и слабост", заяви тогава Първанов.

По ирония на съдбата само няколко месеца, след като окончателно се отърва от Първанов и самият Станишев подаде оставка. На лидерското място застана Михаил Миков, а за двете си години там той влезе в не един конфликт със предшественика му. Неофициално отдавна се знае, че при сблъсъка Миков-Корнелия Нинова на конгреса през 2016 година, Станишев застана зад Нинова и това й помогна да спечели поста. Устатата депутатка оглави партията, хората на Миков се оттеглиха, защото както се вижда от историята – в БСП няма място за старите лидери.

На сцената обаче остана Станишев – като президент на ПЕС. Добрите му отношения с Нинова започнаха да замръзват, когато двамата влязоха в сблъсък за Истанбулската конвенция, по-късно и за Пакта за миграция на ООН. Отношенията се обтегнаха до краен предел, когато Нинова заяви, че Станишев няма място в евролистата. Засега обаче поредния опит на ръководството да покаже на Станишев, че няма място за старите кучета в партията, не се увенчава с успех. Националният съвет вдигна жълт картон на Нинова и пренареди цялата листа. И не само вкара Станишев в листата, но го сложи в избираемата зона – на петото място.

Големият въпрос – ще излезе ли президентът на ПЕС големият победител, като успее да пренареди още веднъж листата през преференции. Ръководството по всяка вероятност също ще опита да го измести назад, през игра за преференции за друг кандидат, от по-задните места. Дотук опитът показва, че всеки опит да изгонят старите кучета се блъска в стена при Станишев.