Млад мъж стреля с автоматично оръжие в пленарна зала на парламент, а депутатите падат в кръв един след друг. Тези кадри партия "Възраждане" използва за свой предизборен клип. Всъщност въпросните кадри са от сериала "Слуга на народа", където в главната роля влиза новият президент на Украйна Володимир Зеленски, който преди това беше актьор.

Кадрите от сериала са брандирани точно като предизборен клип. След 10-те секунди кадри на стрелба с автоматично оръжие, в клипа се появява надпис "Възраждане", номера на партията в бюлетината и запис на глас, който казва "Възраждане - само ние можем" - очевидно слогана на партията за евровота.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обясни пред TrafficNews, че не вижда проблем с клипа и той е предизвикал негативна реакция именно у хората, срещу които е насочен.

"Огромната част от българския народ не просто подкрепят нашия клип, откакто го пуснахме вчера, аз съм получил хиляди обаждания и писма. "Когато почнете, дайте ни един калашник и на нас" казват хората. Ако ние не стреляме срещу тях, те ще ни доубият", обясни Костадинов.

По негови думи в призива за насилие в предизборния клип няма проблем, защото срещу българите се води война от страната на цялата политическа система в последните 30 г.

"За насилие призовава и упражнява всеки ден срещу нас ГЕРБ, Обединените патриоти, репресивните органи на властта. Срещу нас се води война", каза още Костадинов.

Според негови изчисления само за вчерашния ден България е намаляла със 141 души.

"Към нас се прилага насилие всеки ден. Аз съм християнин, но не съм от първите християни, които като им ударят едната буза обръщат другата" , каза още лидерът на "Възраждане".

От Централната избирателна комисия обясниха пред TrafficNews, че ако бъде внесен сигнал срещу клипа на "Възраждане", той ще бъде докладван и разгледан.

"Принципно не е допустимо", обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев пред медията ни на въпрос допустимо ли е по закон да се използват кадри с насилие за предизборна агитация.

Клипът обаче за момента се разпространява само в социалните мрежи, а там Центарлната избирателна комисия не може да контролира.

"Ако не е пуснат в медии, няма как да бъде конторилирано", допълни Андреев.

Последният скандал около "Възрагждане" и Костадин Костадинов се разигра около Коледа, след като Русия подари елха на България, която беше сложена в центъра на София. Тя предизвика малобройни протести, а Костадинов пусна доста остър статус срещу тях във Facebook.

"Благодарение на безпримерния идиотизъм на малка група софийски умнокрасиви протестъри обаче цяла България разбра за елхата", написа тогава той. Позицията му беше препечатана на официалната страница на Посолството на Руската Федерация у нас, което предвизвика остра реакция.

Припомняме ви, че "Възраждане" е единствената извънпарламентарна партия, която получава държавна субсидия след изборите през 2017 година. Тогава Костадинов и хората му успяха да се преборят за над 1% доверие.

През годините лидерът на "Възраждане" е имал предавания по две партийни телевизии - "Скат" на Валери Симеонов и "Алфа" на партия "Атака". Самият Костадинов в момента е общински съветник от Варна, а също така стана известен с това, че съди лидерът на Воля Веселин Марешки за побой.