Лидерът на НФСБ Валери Симеонов направи изявление по време на извънреден брифинг в Министерски съвет, след като подаде оставка от поста вицепремиер.

"Причините са продължаващата медийна кампания срещу мен. Тя обаче вече не е само срещу мен, а и срещу народни представители от НФСБ, отново с вадене на думи от контекста", заяви Симеонов.

Протестът успя: Валери Симеонов подаде оставка!*Това се е случило тази вечер

"Това е медийна кампания, от която се възползват определени политически сили. Тя удря и по авторитета и рейтинга на правителството и се превръща в пречка на сегашното управление. Това не мога да си го позволя. Не става въпрос за мен като личност, а за управлението на страната. Не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки предпоставки за протести. Не ми е детската мечта да бъде вицепремиер, а единствено, защото настояваха моите партньори.", каза още Симеонов. 

"От този пост не съм си и помислял, че човек може да влиза в изпълнителната власт, за да има облаги. Няма драма в това мое решение да подам оставка. Решението съм го взел днес следобед, след като се консултирах с моята парламентарна група и моите партньори в лицето на г-н Каракачанов. Не подавам оставката, защото Борисов ми е казал", допълни лидерът на НФСБ.

След това той направи равносметка на последната си година и половина на поста.

„Борбата продължава”, каза още Симеонов в края на брифинга, след което отказа да отговаря на журналистически въпроси.

 

 

До подаването на оставка се стигна след 26 дни на протести в различни градове на страната. 

Четвърта седмица майките на деца с увреждания, подкрепени и от други граждани, се събираха всяка вечер под прозорците на властта. Шествието им в столицата тръгваше от Министерския съвет и стигаше до сградата на НФСБ на улица "Раковски".

Вълната от възмущение и призиви за оставката на вицепремиера Валери Симеонов провокира определението му “Кресливи жени с уж болни деца“, отправено към протестиращите майки на деца с увреждания.

Изказването му пред телевизия СКАТ след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в вторник доби популярност и предизвика гневни реакции в социалните мрежи, след като беше излъчено в предаването "Господари на ефира". Това провокира призиви за незабавната оставка на Симеонов от страна на граждани, БСП и протестиращите майки.

Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството, призова Симеонов да направи същото, защото изказването му е недопустимо, но отказа да коментира темата за оставката. 

Самият Симеонов обаче отказа да се извини, а по-късно под натиск от коалиционните си партньори поднесе публично извиненията си.

Всичко тръгна от негово изказване пред телевизия СКАТ, че Законът за хората с увреждания е заченат в грях и майките на деца с увреждания са оказали натиск, използвайки децата си, за да постигнат материални цели.

"Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях", заявява Симеонов пред СКАТ в коментар на Закона за хората с увреждания. 

Ето и цялото изказване на Валери Симеонов с мотивите за оставката, излъчено тази вечер в ефира на Нова тв: