За хаос в пенсионната система не може да се говори. Пенсионният процес става в голяма степен избор, настоя социалният министър Бисер Петков на въпрос на TrafficNews дали предната промяна в Кодекса за социални осигуряване, която касае пенсиите, не създава несигурност.

Днес парламентът окончателно реши, че новите пенсионери ще имат право на избор за това дали да получават пари за старост по новата или старата формула в зависимост коя е по-изгодна.

Новата формула отчита само годините след 1999, а по старата - човекът може да включи и трите си най-силни години от преди това. Правилото за двете формули ще важи до 2023 година.

"Пенсионният орган ще изчислява двете формули и ще взима предвид по-високата. Със сигурност ще има повече работа в НОИ", заяви Петков.

По думите на социалния министър така отпадат всички притеснения, че новите пенсионери няма да получат по благоприятния размер на парите си.

Пари за старини: Трите най-силни години остават и за новите пенсионериНастава голямото смятане – до 2023 г. всеки сам ще изчислява по коя формула да се пенсионира