Проучване на "Алфа Рисърч" на финала на кампанията за европейски парламент показва възвръщане на електоралната преднина на ГЕРБ при намаляване на относителната тежест на БСП.

Управляващите завършват кампанията си за Брюксел с аванс от 4,5 пункта пред БСП, подкрепата за ГЕРБ е 31,1% от решилите да гласуват срещу 26,6% за опозиционната БСП.

ДПС очаквано и традиционно мобилизират привържениците си в последните дни преди вота и са трета политическа сила с подкрепата на 13.9% от решилите да гласуват.

ВМРО запазва позициите си от преди месец и с 6% от твърдо решилите да отидат до урните, заемат четвъртата позиция.

"Демократична България" - обединението между ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение" получава към момента 4,2% подкрепа. Те запазват шансове за мандат в Европарламента, ако успеят обаче да мотивират своите избиратели да отидат до урните, коментират социолозите.

Според "Алфа Рисърч" избирателната активност ще е около 35%.

------------------

Настоящото изследване е проведено в периода 19 – 22 май 2019г. от Алфа Рисърч и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1016 пълнолетни граждани от цялата страна чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.